Tuliko syötyä liikaa suolaa? Näillä vinkeillä selätät turvotuksen

suola
Joulupöydästä tarttuu helposti mukaan grammatolkulla suolaa. Shutterstock

Pitkään jatkunut runsas suolan käyttö nostaa verenpainetta ja voi aiheuttaa syöpää. Lyhyemmällä aikatähtäimellä se saa olon lähinnä epämukavaksi.

Joulupöytä notkuu toinen toistaan herkullisempia ja suolaisempia herkkuja. Ikävä kyllä runsas suolaisen ruoan nauttiminen tuottaa jälkikäteen epämiellyttävän olon. Tukalaa tilaansa voi kuitenkin parantaa muutamalla niksillä.

Juo vettä

Veden ryystäminen ei välttämättä ensikuulemalta tunnu parhaalta ratkaisulta turvotuksen poistoon. Runsas vedenjuonti kuitenkin huuhtoo elimistöön kertyneitä suoloja ja auttaa turvonneeseen oloon. Vettä kannattaa nauttia reilusti: vähintään 8–12 lasillista päivässä.

Hikoile

Reipas happihyppely joulun pyhinä ei ole ollenkaan hullumpi idea. Liikunta nimittäin lisää verenkiertoa ja nopeuttaa aineenvaihduntaa. Hikoillessa kehosta myös poistuu pieniä määriä suolaa. Muista lisäksi juoda riittävästi vettä urheilusuorituksen aikana ja sen jälkeen.

Syö banaani

Banaanin sisältämä kalium tasapainottaa elimistön natrium-tasoja. Kaliumia löytyy banaanin lisäksi esimerkiksi perunoista, kasviksista sekä maitotuotteista.

Jätä santsiannos ottamatta

Runsassuolaista jouluruokaa on tapana syödä myös jouluaaton jälkeen, mutta välipäivien turvotuksen välttääkseen tulisi ylimääräiset kinkkusiivut jättää nauttimatta. Helpoin tapa päästä eroon suolan aiheuttamasta pöhötyksestä on nimittäin olla syömättä suolaa liikaa.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.