Tuliko syötyä liikaa suolaa? Näillä vinkeillä selätät turvotuksen
![Copyright: Shutterstock. suola](https://im.mtvuutiset.fi/image/6692102/landscape16_9/1600/900/3228c8a7e13e50a845b9ab60a243a51f/hO/suola.jpg)
Pitkään jatkunut runsas suolan käyttö nostaa verenpainetta ja voi aiheuttaa syöpää. Lyhyemmällä aikatähtäimellä se saa olon lähinnä epämukavaksi.
Joulupöytä notkuu toinen toistaan herkullisempia ja suolaisempia herkkuja. Ikävä kyllä runsas suolaisen ruoan nauttiminen tuottaa jälkikäteen epämiellyttävän olon. Tukalaa tilaansa voi kuitenkin parantaa muutamalla niksillä.
Juo vettä
Veden ryystäminen ei välttämättä ensikuulemalta tunnu parhaalta ratkaisulta turvotuksen poistoon. Runsas vedenjuonti kuitenkin huuhtoo elimistöön kertyneitä suoloja ja auttaa turvonneeseen oloon. Vettä kannattaa nauttia reilusti: vähintään 8–12 lasillista päivässä.
Hikoile
Reipas happihyppely joulun pyhinä ei ole ollenkaan hullumpi idea. Liikunta nimittäin lisää verenkiertoa ja nopeuttaa aineenvaihduntaa. Hikoillessa kehosta myös poistuu pieniä määriä suolaa. Muista lisäksi juoda riittävästi vettä urheilusuorituksen aikana ja sen jälkeen.
Syö banaani
Banaanin sisältämä kalium tasapainottaa elimistön natrium-tasoja. Kaliumia löytyy banaanin lisäksi esimerkiksi perunoista, kasviksista sekä maitotuotteista.
Jätä santsiannos ottamatta
Runsassuolaista jouluruokaa on tapana syödä myös jouluaaton jälkeen, mutta välipäivien turvotuksen välttääkseen tulisi ylimääräiset kinkkusiivut jättää nauttimatta. Helpoin tapa päästä eroon suolan aiheuttamasta pöhötyksestä on nimittäin olla syömättä suolaa liikaa.
Lähde: Cooking Light, San Francisco Chronicle
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka