Tuliko syötyä liikaa suolaa? Näillä vinkeillä selätät turvotuksen

suola
Joulupöydästä tarttuu helposti mukaan grammatolkulla suolaa. Shutterstock

Pitkään jatkunut runsas suolan käyttö nostaa verenpainetta ja voi aiheuttaa syöpää. Lyhyemmällä aikatähtäimellä se saa olon lähinnä epämukavaksi.

Joulupöytä notkuu toinen toistaan herkullisempia ja suolaisempia herkkuja. Ikävä kyllä runsas suolaisen ruoan nauttiminen tuottaa jälkikäteen epämiellyttävän olon. Tukalaa tilaansa voi kuitenkin parantaa muutamalla niksillä.

Juo vettä

Veden ryystäminen ei välttämättä ensikuulemalta tunnu parhaalta ratkaisulta turvotuksen poistoon. Runsas vedenjuonti kuitenkin huuhtoo elimistöön kertyneitä suoloja ja auttaa turvonneeseen oloon. Vettä kannattaa nauttia reilusti: vähintään 8–12 lasillista päivässä.

Hikoile

Reipas happihyppely joulun pyhinä ei ole ollenkaan hullumpi idea. Liikunta nimittäin lisää verenkiertoa ja nopeuttaa aineenvaihduntaa. Hikoillessa kehosta myös poistuu pieniä määriä suolaa. Muista lisäksi juoda riittävästi vettä urheilusuorituksen aikana ja sen jälkeen.

Syö banaani

Banaanin sisältämä kalium tasapainottaa elimistön natrium-tasoja. Kaliumia löytyy banaanin lisäksi esimerkiksi perunoista, kasviksista sekä maitotuotteista.

Jätä santsiannos ottamatta

Runsassuolaista jouluruokaa on tapana syödä myös jouluaaton jälkeen, mutta välipäivien turvotuksen välttääkseen tulisi ylimääräiset kinkkusiivut jättää nauttimatta. Helpoin tapa päästä eroon suolan aiheuttamasta pöhötyksestä on nimittäin olla syömättä suolaa liikaa.

***


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_master_chef_vip
   MasterChef Suomi

   Rakastettu MasterChef 2020 nostaa kilpailemisen uudelle tasolle sillä tällä kertaa toisistaan ottaa mittaa ruuanvalmistuksen ammattilaisia ja nyt tuomareilla onkin mahdollisuus vaatia kilpailijoilta entistä enemmän kasvua, itsensä ylittämistä sekä huikeita oivalluksia. Tuomareina toimivat Tomi Björck ja Sikke Sumari sekä Kape Aihinen.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja