Mainos

5 vinkkiä lepopäiviin: Näin maksimoit treenituloksesi levossa

Se, mitä teet niinä päivinä, kun et treenaa, merkitsee.

Moni meistä käyttää paljon aikaa ja vaivaa pitääkseen kiinni treenirutiineistaan ja ruokavaliostaan, mutta harva kuitenkaan muistaa, että lepopäivä on kokonaisuuden kannalta ihan yhtä tärkeässä roolissa kuin liikkuminen ja syöminenkin. Lepopäivistä kannattaa siis pitää kiinni!

Seuraavien vinkkien avulla saat ansaitsemistasi lepopäivistä kaiken hyödyn irti. 

1. Älä jämähdä paikoilleen

Vaikka tv-sarjamaratoni kuinka houkuttaisi, ihan koko päivää ei kannata kuluttaa sohvan pohjalla makoillen. Keho tarvitsee nimittäin hieman liikettä päästäkseen eroon lihasjäykkyydestä, viivästyneestä lihaskivusta ja elimistöön kertyneistä kuona-aineista.

Tästä syystä lepopäiviin olisikin hyvä sisällyttää hieman verenkiertoa tehostavaa kevyttä liikuntaa, kuten lempeää joogaa tai kevyt, parikymmenen minuutin pituinen pyörälenkki. Vaikka tekisit tämän, ehdit aivan hyvin keskittyä myös rentoutumiseen. 

2. Keskity kehonhuoltoon

Lepopäivä on loistava tilaisuus venytellä ja huoltaa rasittuneita lihaksia. Vaikka keho vaatii huolenpitoa aivan jokaisena päivänä, kannattaa siihen panostaa erityisesti niinä päivinä, kun kovatehoinen treeni on pannassa.

Älä keskity ainoastaan vartalon kipeisiin kohtiin, vaan huolla koko keho läpi esimerkiksi hierontarullaa tai -palloja apuna käyttäen. Kun huollat lihaksiasi lepopäivinä, ne ovat taas entistäkin paremmassa iskussa seuraavissa treeneissäsi.

3. Tankkaa oikein

Jos tavoitteenasi on pudottaa painoa tai kiinteytyä, lepopäivästä huolimatta ruokavaliosta on syytä pitää kiinni entiseen tapaan. Syömällä monipuolista ja ravitsevaa ruokaa varmistat, että lihakset saavat ravinteita toipuakseen edellisistä harjoituksista.

On olemassa jonkin verran tutkimusta siitä, että mustikoiden, kirsikoiden ja muiden tummien hedelmien tai marjojen syöminen auttaisi viivästyneen lihaskivun hoidossa. Vihreät vihannekset parantavat puolestaan aineenvaihduntaa ja auttavat elimistöä ylläpitämään nestetasapainoa. Erityistä huolta kannattaa kuitenkin pitää riittävästä veden juomisesta, sillä se edesauttaa niin aineenvaihduntaa kuin ruoansulatustakin toimimaan halutulla tavalla.

4. Ota rentouttava kylpy

Kylpy ei ole ainoastaan hyvä stressinlievittäjä, vaan se voi myös hoitaa kipeitä lihaksia. Monet kylpysuolat sisältävät karvassuolaa, jonka sisältämän magnesiumin ja sulfaattien on todettu olevan oiva tapa rauhoittaa kipeitä lihaksia.

Ei ainoastaan kylpysuolasta, vaan myös itse kylvystä on löydetty lukuisia terveyshyötyjä. Erään tutkimuksen mukaan kuuma kylpy voi sekä tehostaa kalorinkulutusta että vähentää kehossa piileviä kroonisia tulehduksia. 

Vaikka nämä hyödyt jäisivätkin saamatta, kuuma kylpy on hetki, jonka olet taatusti ansainnut.

5. Hemmottele itseäsi

Lepopäivä on täydellinen hetki panostaa omaan hyvään oloon ja käydä hieronnassa. Kova kuntosalitreeni ja kirjoituspöydän ääressä istuminen laittavat kehon koville, joten hieronta silloin tällöin on enemmän kuin paikallaan.

Hieronta ei ainoastaan rentouta, vaan se parantaa myös aineenvaihduntaa ja auttaa kuona-aineiden poistumisessa. Kun pidät hieronnan säännöllisenä, huomaat taatusti eron niin olossasi kuin treeneissäsikin.

Meditointi on loistava keino pysähtyä hetkeksi kiireisen päivän keskellä. Katso videolta, kuinka pääset alkuun. 

1:10

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.