Viimeisetkin ulkomaalaiset toimittajat poistuivat tuhotusta Mariupolista: "Venäläiset metsästivät meitä"

Mariupol kärsinyt silmitöntä tuhoa Venäjän piirityksessä – asukkaat hautaavat omaisiaan kerrostalojen pihoille 3:32
Mariupol on kärsinyt silmitöntä tuhoa Venäjän piirityksessä – asukkaat hautaavat omaisiaan kerrostalojen pihoille

Kansainvälinen media on poistunut kokonaan Mariupolista, kertoo uutistoimisto AP.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Ukrainan satamakaupunki Mariupol on tuhoutunut paikallisten mukaan lähes täysin.

Piirityksen kohteina ovat olleet muun muassa lastensairaala, paikallinen teatteri ja taidekoulu. Venäjä ei ole kuitenkaan onnistunut valloittamaan Mariupolia, jonka antautumista se on vaatinut. Ukraina on kieltäytynyt antautumisesta.

Kaupungissa käydään tälläkin hetkellä "kovia taisteluita", arvioi Iso-Britannian puolustusministeriö tuoreessa tiedustelupäivityksessään Twitterissä tänään aamulla.

Associated Pressin (AP) videotoimittaja Mstyslav Chernov dokumentoi yli kahden viikon ajan Venäjän hyökkäystä Mariupolissa yhdessä valokuvaaja Evgeniy Maloletkan kanssa. Videotoimittajan mukaan he olivat viimeiset kansainväliset toimittajat, jotka olivat jäljellä Mariupolissa.

Lopulta kaksikko joutui poistumaan Venäjän hyökkäyksen alta.

– Venäläiset metsästivät meitä. Heillä oli nimilista, jossa oli myös meidän nimemme, ja he lähestyivät meitä, kertoo Chernov AP:ssa julkaistussa reportaasissaan.

"Venäläiset voivat tehdä, mitä haluavat"

AP:ssa julkaistussa kirjoituksessa Chernov kertoo omakohtaisesti, millaista Mariupolin pommituksen keskellä oli.

–  Venäläiset katkaisivat pommi kerrallaan sähkön, veden ja ruoan toimitukset. Lopulta myös matkapuhelin-, radio- ja televisiomastot, mikä oli ratkaisevan tärkeää. Muutamat muut kaupungissa olleet toimittajat pääsivät pois ennen kuin viimeisetkin yhteydet katosivat ja täysi saarto alkoi.

Tämän myötä tiedon kulku muuttui lähes mahdottomaksi Mariupolissa. 

Chernov kertoo, kuinka tiedostojen siirto ulkomaailmaan kesti tunteja heikon ja epävarman yhteyden vuoksi. Yhteydet katkesivat useasti. Useiden päivien ajan ainoa yhteys muualle oli satelliittipuhelin.

–  Kun kaupungista ei tule mitään tietoa, ei kuvia puretuista rakennuksista ja kuolevista lapsista, Venäjän joukot voivat tehdä mitä haluavat.

– Siksi otimme niin suuren riskin voidaksemme lähettää maailmalle näkemämme, ja siksi Venäjä suuttui niin paljon, että se ryhtyi jahtaamaan meitä.

Venäjän Lontoon suurlähetystö on julkaissut esimerkiksi kaksi twiittiä, joissa AP:n valokuvia kutsuttiin väärennöksiksi ja väitettiin raskaana olevan naisen olevan näyttelijä.

"Olimme viimeiset toimittajat"

Tällä hetkellä kaupungin peruspalvelut ovat romahtaneet. Ruumiit on täytynyt jättää kaduille, sillä niiden pois vieminen Venäjän tulittaessa kaupunkia on liian vaarallista. 

Venäjän tulitukselta suojautuneet ihmiset säännöstelevät vettä ja ruokaa pysyäkseen hengissä.

Paikalliset asukkaat ovatkin kuvailleet Mariupolin tilannetta "maanpäälliseksi helvetiksi". 

Venäjän hyökkäyksen jatkuessa kaupungin upseeri pyysi toimittajakaksikon lopulta poistumaan.

–  Jos he (venäläisjoukot) saavat teidät kiinni, he laittavat teidät kameran eteen ja pakottavat teidät sanomaan, että kaikki kuvaamanne on valetta, upseerin kerrotaan sanoneen.

– Olimme viimeiset toimittajat Mariupolissa. Nyt heitä ei ole enää yhtään.

Lue myös:

    Uusimmat