Anastasiia ei ole kuullut kuukauteen Mariupoliin jääneistä vanhemmistaan – Helsingissä pidettiin koskettava muistohetki kuolleille lapsille

Anastasiia ei ole kuullut kuukauteen Mariupolissa olevista vanhemmistaan – kaupungin pelätään kaatuvan lähipäivinä 2:58
Anastasiia kertoi kokemuksistaan ja Mariupolin tilanteesta: "Venäläiset polttavat ruumiita piilottaakseen todisteet"

Mariupolilainen Anastasiia Zotova ei ole kuullut perheestään yli kuukauteen.

Kansallisteatterin edessä Helsingin rautatieasemalla järjestettiin tänään tilaisuus Mariupolissa tapettujen lasten muistoksi. Ukrainan viranomaisten mukaan Venäjän piirittämässä Mariupolissa oli huhtikuun alkuun mennessä kuollut ainakin 210 ukrainalaista lasta.

Maahan Kansallisteatterin eteen on kirjoitettu venäjäksi deti eli lapsia. Tämä sama sana oli kirjoitettu maahan myös Mariupolin teatterin edustalle merkiksi siitä, että sisällä oli siviilejä, mukaan lukien lapsiperheitä, hakemassa suojaa pommituksilta.

Venäläisjoukot kuitenkin iskivät teatteriin tekstistä huolimatta maaliskuun puolivälissä. Arviolta 300 ihmistä kuoli iskussa.


Mariupolista kotoisin oleva Anastasiia Zotova on tullut tilaisuuteen kertomaan myös oman tarinansa. Oli pienestä kiinni, että hän pääsi pakoon.

– Sinä päivänä, kun täysimittainen hyökkäys alkoi, olin Dnipron kaupungissa. Sen vuoksi minulla oli mahdollisuus päästä pois, Zotova kertoo.

Zotovan vanhemmat ja muu perhe oli Mariupolissa, kun Venäjän joukot piirittivät sen sodan alkuvaiheilla.

– Maaliskuun ensimmäisen päivän jälkeen en ole kuullut perheestäni.

Zotova ja hänen tulkkinaan toimiva Nadiia Fedorova kertovat etsivänsä tietoa kaupungin tilanteesta päivittäin, mutta se on vaikeaa. He yrittävät esimerkiksi selata evakuoitujen nimilistoja, mutta vielä he eivät ole löytäneet sieltä sukulaisiaan.

MTV vieraili koskettavassa muistotilaisuudessa Mariupolin lapsille: 

Rautatientorilla muistotilaisuus Mariupolissa kuolleille lapsille 2:55

"Venäläiset polttavat ruumiita"

Taistelu Mariupolista on ollut kovaa. Viime viikon torstaina Venäjä ilmoitti ottaneensa kaupungin keskustan haltuunsa, mutta tietoa ei ole pystytty vahvistamaan.

Siviilien tilanne on Punaisen Ristin mukaan vakava. Kaupungissa ei ole ruokaa, vettä eikä lämmitystä. Humanitaarista apua ei ole onnistuttu viemään paikalle. Punaisen Ristin edustaja kuvaili kaupungin tilannetta helvetiksi.

Asiantuntijat arvioivat, että Ukraina menettää Mariupolin hallinnan lähipäivinä. Maanpuolustuskorkeakoulun Sotataidonlaitoksen johtaja, eversti Petteri Kajanmaa sanoi perjantaina Ylelle, että hän olettaa Mariupolin puolustuksen kaatuvan muutaman päivän sisällä.

–  Se ei voi kestää tuollaista painetta kovin pitkään, Kajanmaa lisäsi.

Mariupolin kaupungin pormestarin Vadym Boichenkon mukaan kaupungissa on kuollut yli 5000 siviiliä Venäjän hyökkäyksen aikana.

Anastasiia mielestä Venäjä yrittää peitellä tekemiään rikoksia.

– Venäläiset yrittävät piilottaa todisteet heidän tekemistään murhista polttamalla ruumiit, Zotova sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat