Ukrainan mukaan Venäjä pommitti teatteria, josta sadat olivat hakeneet suojaa – Biden: Putin on sotarikollinen, Kreml ei aio antaa tätä lausuntoa anteeksi

"Valkoiselle talolle on tullut äänekästä vaatimusta tehdä enemmän Ukrainan hyväksi", kertoo MTV:n kirjeenvaihtaja Yhdysvalloista 2:09
"Valkoiselle talolle on tullut äänekästä vaatimusta tehdä enemmän Ukrainan hyväksi", kertoo MTV:n kirjeenvaihtaja Yhdysvalloista

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi keskiviikkona toimittajille pitävänsä Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia sotarikollisena Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi.

Valkoisen talon lehdistöedustajan Jen Psakin mukaan Biden puhui suoraan siitä, mitä tunsi sydämessään nähtyään uutiskuvia Ukrainasta.

Myöhemmin illalla BIden jatkoi hyökkäystään Twitterissä.

–  Putin on saanut aikaan vastenmielistä hävitystä ja kauhua Ukrainassa – pommituksia asuintaloihin ja äitiyssairaaloihin. Eilen saimme tietoja, joiden mukaan Venäjän joukot pitävät satoja lääkäreitä ja potilaita panttivankeinaan. Nämä ovat hirmutekoja, jotka raivostuttavat maailman, Biden kirjoitti.

Kremlin mukaan Bidenin kommenttia ei voi hyväksyä tai antaa anteeksi.

–  Pidämme tällaista retoriikkaa sellaisena, jota ei voi hyväksyä tai antaa anteeksi sellaiselta valtionpäämieheltä, jonka pommit ovat tappaneet satoja tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov valtiollisten Tass- ja Ria Novosti -uutistoimistojen mukaan.

Sadat hakivat suojaa

Ukrainassa saarretusta Mariupolin satamakaupungista maan eteläosassa saatiin keskiviikkona lisää tietoja mahdollisista siviiliuhreista, kun paikallisviranomaiset kertoivat venäläisjoukkojen pommittaneen teatteria, josta sadat ihmiset olivat hakeneet suojaa.

Viranomaiset julkaisivat kuvan teatterista, joka oli osittain raunioina. Viranomaisten mukaan teatteria pommitettiin lentokoneesta.

Muun muassa kansalaisjournalistien Bellingcat-ryhmää johtava Christo Grozev jakoi Twitterissä videon, jonka väitetään olevan maan tasalle pommitetulta teatterilta.

Mahdollisista uhreista ei ollut tietoa, koska jatkuva kranaattituli teki mahdottomaksi päästä teatterille. Tietoja ei myöskään pystytty vahvistamaan riippumattomista lähteistä.

Jo aikaisemmin viranomaiset kertoivat venäläisten pommittaneen Mariupolista pakenevia siviilejä. Uhrien määrästä ei tässäkään tapauksessa ollut tietoa.

Mariupolissa on edelleen loukussa noin 300  000 ihmistä, joiden tilanne on epätoivoinen. Venäjä ei ole sallinut avustuskuljetuksia kaupunkiin.

Venäjä jatkoi myös Ukrainan pääkaupungin Kiovan tulittamista kaupunkiin määrätyn lähes kaksipäiväisen ulkonaliikkumiskiellon aikana.

Uutiskanava CNN:n paikantaman videomateriaalin mukaan Tshernihivin kaupungissa ohjus iskeytyi keskelle leipäjonoa. Paikallisen toimittajan mukaan iskussa kuoli ainakin kymmenen ihmistä. Videon kuvat olivat sumuisia, eikä tietoa voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Sotilasasiantuntijat: Venäjällä vaikeuksia edetä maastossa

Venäläisillä joukoilla on suuria vaikeuksia edetä Ukrainan maastossa, arvioi Britannian sotilastiedustelu keskiviikon raportissaan. Sotilastiedustelu julkaisee raportteja päivittäin Twitterissä.

Brittiarvion mukaan venäläisjoukot ovat pysytelleet teillä ja olleet haluttomia hajautumaan niiden ulkopuolelle. Ukrainan tuhoamat sillat ovat siten vaikeuttaneet suuresti venäläisten etenemistä.

Brittitiedustelun mukaan venäläisillä ei ole edelleenkään ilmaherruutta Ukrainassa, mikä on rajoittanut hyökkääjän kykyä ilmaoperaatioihin. Ukrainalaiset puolustajat ovat käyttäneet hyödyksi näitä ongelmia ja aiheuttaneet hyökkääjälle merkittäviä tappioita, Britannian sotilastiedustelu arvioi.

Myös Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) keskiviikkoisen Ukraina-tilannekatsauksen mukaan sään ja kelin aiheuttamat keväiset maasto-olosuhteet ovat edesauttaneet Ukrainan puolustuksen toimia. Samalla ne ovat sitoneet merkittävästi Venäjän voimaa sekä rajoittaneet sen operaatioita.

–  Etenevä kevät ja pehmenevä maaperä tulevat jatkossakin aiheuttamaan merkittäviä haasteita (Venäjälle), MPKK arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat