Zelenskyi: Venäjä esti evakuointisaattueen kulun – saarretuista kaupungeista saatiin turvaan silti tuhansia

Ukrainassa venäläisjoukkojen saartamista kaupungeista saatiin lauantaina evakuoitua humanitaarisia käytäviä pitkin yli 6  600 ihmistä, kertovat muun muassa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN ja brittilehti Guardian.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan lauantaina oli käytössä kaikkiaan kahdeksan humanitaarista käytävää.

Maan eteläosassa sijaitsevasta Mariupolin satamakaupungista kerrotaan evakuoidun Zaporizhzhjan alueelle yli 4  000 ihmistä. Presidentinkanslian edustajan mukaan Mariupolista evakuoitujen joukossa oli lähes 1  200 lasta.

Venäjä on piirittänyt Mariupolin satamakaupunkia lähes sodan alkupäivistä lähtien. Kaupunkia on pommitettu säälimättömästi ja paikallisviranomaisten mukaan se olisi tuhoutunut lähes täysin.

Perjantaina venäläisjoukkojen kerrottiin edenneen kaupungin keskustaan, jossa on käyty tämän jälkeen kiivaita taisteluja.

Noin 300  000 ihmisen on kerrottu edelleen olevan loukussa Mariupolissa, jossa ruoka- ja lääkevarastot ovat hupenemassa. Venäjä estää humanitaarisen avun pääsyn kaupunkiin.

Paikalliset viranomaiset arvioivat, että noin 80 prosenttia asuinrakennuksista on joko vahingoittunut tai tuhoutunut.

Venäläisjoukot estivät evakuointisaattueen kulun

Pääkaupunki Kiovan alueelta oli evakuoitu pienemmistä kaupungeista reilut 1  800 ihmistä. Presidentinkanslian edustajan mukaan evakuoituja oli viety maan pääkaupunkiin.

Kaikkialla evakuoinnit eivät kuitenkaan ole ukrainalaisten mukaan onnistuneet.

–  Miehittäjien tykistötulen vuoksi emme onnistuneet saamaan ihmisiä pois Kiovan alueella sijaitsevasta Borodjankasta, Zelenskyi kertoo tuoreessa videoviestissään.

Ukrainalainen uutissivusto Kyiv Independent puolestaan kertoo Twitterissä, että venäläisjoukot olisivat pysäyttäneet Mariupolista siviilejä hakemaan lähteneiden linja-autojen kulun.

Berdjanskin kaupungin paikallisviranomaisten mukaan bussisaattue oli ollut matkalla Zaporizhzhjasta Berdjanskiin ottamaan kyytiin Mariupolista pakenevia. Venäläisjoukkojen kerrotaan kuitenkin pysäyttäneen saattueen noin kolmen kilometrin päähän Berdjanskista, eikä linja-autojen ole annettu ajaa kaupunkiin.

Tuhansia viety väkisin Venäjälle

Mariupolista on paikallisviranomaisten mukaan lähetetty useita tuhansia asukkaita Venäjälle, kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja CNN.

BBC:n mukaan kaupungin pormestari Vadym Boitshenko kertoi viestipalvelu Telegramissa, että jotkut oli lähetetty eteenpäin syrjäisiin venäläisiin kaupunkeihin. Muiden kohtalosta ei hänen mukaansa ole tietoa. BBC sanoo, ettei se ole kyennyt vahvistamaan pormestarin väitettä.

–  Se, mitä miehittäjät ovat tekemässä tänään, on tuttua vanhemmille sukupolville. He näkivät toisen maailmansodan kauhistuttavat tapahtumat, kun natsit vangitsivat väkisin ihmisiä, Boitshenko sanoi.

–  On vaikea ajatella, että 21. vuosisadalla ihmisiä karkotetaan väkisin toiseen maahan, hän jatkoi.

Mariupolin kaupunginvaltuuston mukaan Venäjän kiinni ottamia mariupolilaisia olisi ennen venäläiskaupunkeihin lähettämistä viety leireille, joissa venäläisjoukkojen kerrotaan tarkistaneen heidän puhelimensa ja asiakirjansa.

Myös yhdysvaltalaislehti New York Times kertoo ihmisiä viedyn vasten tahtoaan Venäjälle.

Lehdelle puhunut Mariupolin pormestarin avustaja Pjotr Andrjustshenko kertoo, että noin 4  000–4  500 mariupolilaista olisi pakotettu ylittämään Venäjän raja ja menemään maan lounaisosassa sijaitsevaan Taganrogin kaupunkiin. Hänen mukaansa heidät on viety ilman passejaan.

New York Timesin ei ole onnistunut varmentaa virkamiehen väitettä, mutta lehti alleviivaa kaupungista tuoreeltaan paenneiden kertomusten tukevan sitä.

Kuolleiden määrää on mahdoton laskea

New York Timesin mukaan Mariupolin piirityksen aikana kaupungissa olisi paikallisviranomaisten mukaan saanut surmansa yli 2  500 ihmistä, mutta he uskovat todellisen uhrimäärän olevan paljon korkeampi.

CNN:n mukaan Ukrainan asevoimien edustaja on kertonut, että piiritetty kaupunki on lähes taukoamattoman pommituksen kohteena ja kaduilla on ruumiita.

New York Timesin haastattelema Pjotr Andrjustshenko kommentoi pommituksen olevan niin periksiantamatonta, ettei kuolleiden määrää ole mahdollista laskea.

–  Nyt venäläiset kävelevät kellarien läpi ja jos siellä on jäljellä ihmisiä, he vievät heidät väkisin Taganrogiin, Mariupolin keskiviikkona jättänyt 50-vuotias lääkäri Eduard Zarubin puolestaan kertoo New York Timesin mukaan.

Andrjustshenko uskoo, että monet pommeilta suojaa kaupungin keskustassa sijaitsevasta urheilukeskuksesta hakeneista on viety Venäjälle. Rakennukseen kerrotaan suojautuneen tuhansia ihmisiä.

Hän painottaa Mariupolista vasten tahtoaan vietyjen olevan heidät rajan ylitse vieneiden armoilla, koska heillä ei ole majapaikkaa eikä muitakaan resursseja, joihin tukeutua.

Lue myös:

    Uusimmat