Mainos

Viime vuonna tapettiin 144 ay-aktivistia

Vaarallisimpia maita ay-aktivisteille ovat Kolumbia, Burma ja Zimbabwe. Ammattiyhdistysvastaisuus on lisääntymässä myös Euroopassa.

Ammattiyhdistystoiminta on edelleen hengenvaarallista useissa maissa. Ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUC:n julkistaman vuosiraportin mukaan vuonna 2006 murhattiin 144 ay-aktiivia ja yli 800:aa pahoinpideltiin tai kidutettiin. Tuhansia ay-aktiiveja pidätettiin ja tuhansia erotettiin ay-toiminnan vuoksi.

Vaarallisin maa on Kolumbia, jossa murhattiin viime vuonna 78 ihmistä ay-toiminnan vuoksi. Burmassa, Zimbabwessa ja Valko-Venäjällä ay-liikettä vainotaan raportin mukaan järjestelmällisesti. Olot ovat kiristyneet myös Filippiineillä. Siellä tapettiin 33 ay-aktiivia.

ITUC:n vuosiraportti kertoo ammattiyhdistysvastaisuuden lisääntyneen myös Euroopassa.

Ay-oikeuksien tila on erityisen huolestuttava nimenomaan Itä-Euroopassa, etenkin maanosan "viimeisessä diktatuurissa" Valko-Venäjällä, missä presidentti Aleksandr Lukashenkon hallinto näyttää vain kiristävän otettaan. Valmistelussa oleva uusi ay-toimintaa säätelevä laki tähtää valtiojohtoisen ammattijärjestön monopoliin.

Suomalaiset palkansaajajärjestöt SAK, STTK ja Akava muistuttavat julkistamassaan yhteisessä kannanotossa, että Suomen hallitus on sitoutunut edistämään Kansainvälisen työjärjestön ILO:n määrittelemiä työelämän perusoikeuksia kaikkialla maailmassa. Ne tähdentävät, että ammattiyhdistysoikeudet ovat osa Euroopan sosiaalista mallia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.