Viikinkien hautojen saloja julki Karjaalla

Karjaalla on tehty arkeologisissa kaivauksissa suomalaisittain ainutlaatuinen solkilöytö. Degerbyn Domargårdin viikinkiaikaisen hauta-alueen tutkimuksissa on tullut päivänvaloon muutenkin runsaasti vainajille kuulunutta esineistöä, kuten keihäänkärkiä, helmiä ja taisteluveitsi.

Löydöt vahvistavat käsitystä, jonka mukaan läntinen Uusimaa on ollut viikinkiajalla, noin vuosien 800 ja 1000 välillä, Suomen vauraimpia seutuja. Rannikon asukkaat ovat päässeet osallisiksi ruotsalaisten viikinkien idänretkien Pohjolaan tuomasta aineellisesta hyvästä, mutta kuitenkin säilyttäneet omaleimaisen suomalaisen kulttuurinsa ja esineistönsä.

Tyypillisiä suomalaisia esinemuotoja löytöaineistossa edustavat muun muassa pitkät suoraselkäiset taisteluveitset ja kookkaat pronssiset hevosenkenkäsoljet, joiden päät on koristeltu tapein. Korustoon kuuluu balttilaistyyppisiä esineitä, esimerkiksi rannerenkaan katkelma.

Tärkeä löytö kesän kaivauksilta on pyöreä soljen katkelma, joka saattaa olla valmistettu Skandinaviassa. Sen tyyppistä solkea ei ole aiemmin löydetty maastamme.
Tämän kesän kaivauksista vastaa harrastaja-arkeologien yhdistys Ango. Niihin osallistuu noin 50 muinaisharrastajaa eri puolilta Suomea. Kaivaukset Domgårdissa päättyvät sunnuntaina. (STT)

Lue myös:

    Uusimmat