Mainos

Viidennen ydinvoimalan rakentajat valittu

Teollisuuden Voima on allekirjoittanut viidennen ydinvoimalan rakentamissopimuksen Framatomen ja Siemensin muodostaman konsortion kanssa.

Teollisuuden Voima on tehnyt investointipäätöksen Suomen viidennestä ydinvoimalasta. Yhtiö on sopinut Framatome ANP:n ja Siemensin muodostaman konsortion kanssa noin 1 600 megawatin painevesireaktorilla toimivan laitosyksikön rakentamisesta. Nyt hanke etenee yksikön toteutusvaiheeseen. Ydinvoimala rakennetaan Eurajoen Olkiluotoon.

Uuden ydinvoimalan painevesireaktorin toimittaa ranskalais-saksalainen Framatome. Turbiinilaitos perustuu Siemensin tekniikkaan. Yhtiöiden konsortio toimittaa laitoksen TVO:lle avaimet käteen -periaateella.

Hanke on herättänyt TVO:n mukaan laajasti kiinnostusta niin suomalaisissa teollisuusyrityksissä kuin sähköyhtiöissä. Investoinnissa on mukana yli 60 yritystä, jotka pääsevät osallisiksi uuden laitosyksikön sähköntuotannosta. Tehovarauksia TVO sai noin 2 300 megawatin edestä eli laitoksen sähköntuotanto merkittiin yli.

- Laitosyksiköstä siirretään sähköä joka puolelle Suomea, kertoo TVO:n hallituksen puheenjohtaja, Pohjolan Voima Oy:n toimitusjohtaja Timo Rajala.

Suomen viides ydinvoimala otetaan käyttöön vuonna 2009. Työmaan valmistelevat työt käynnistyvät jo lähipäivinä puiden kaadolla. Laitoksen suunniteltu käyttöikä on 60 vuotta. Uudenaikaisen tekniikan vuoksi laitosyksikön hyötysuhde on suurempi kuin nykyisissä ydinvoimaloissa eli 38 prosenttia.

- Tämä merkitsee muun muassa suhteellisesti pienempää hukkalämpöpäästöä mereen, tiedottaa TVO.

Laitosyksikössä on yksi turbiini-generaattoriyhdistelmä, mikä muuttaa höyryn lämpöenergian mekaaniseksi energiaksi ja edelleen sähköksi.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 18.12.2003)

(Talousuutiset 18.12.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.