Vihreitä investointeja suunnitteilla Suomeen yli 85 miljardilla – hankkeita lähes 200

EK:n mukaan itäisen Suomen kohtalonkysymys on, saadaanko tuulivoiman ja aluevalvonnan tarpeet sovitettua yhteen.

Suomeen on suunnitteilla yli 85 miljardin euron edestä vihreän siirtymän investointeja vuosikymmenen loppuun mennessä. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ylläpitämässä seurannassa on lähes 200 vihreän talouden hanketta eri puolilla maata.

– Investointeja on vireillä ilahduttavan paljon. Havainto on se, että investoinnit jakautuvat yllättävänkin tasaisesti maakuntiin, sanoo johtava asiantuntija Janne Peljo EK:sta.

Poikkeuksellisen paljon investointeja on tulossa läntiseen Suomeen. Myös esimerkiksi Lappiin kaavaillaan yli viiden miljardin euron investointeja. Investoinnit tuovat esimerkiksi työpaikkoja.

– Puhutaan kymmenistä tuhansista työpaikoista yhteensä tällä vuosikymmenellä, hän arvioi STT:lle.

EK:n listalle on koottu hankkeet, jotka "edesauttavat päästöjen vähentämistä". Lista pitää sisällään kaikki ilmoitukset eri hankkeista toissa vuodesta lähtien, mutta se ei ota huomioon, toteutuvatko ne.

Maatuulivoimahankkeiden osuus summasta on EK:n mukaan vähintään noin 15 miljardia.

EK: Tuulivoiman kannattavuutta ei pidä heikentää

Vihreän siirtymän investointeja on tulossa Savo-Karjalan alueelle jokseenkin muita alueita vähemmän.

– Joensuu on yksittäinen kaupunki alueella, johon on tulossa investointeja, samoin Lappeenranta, Peljo sanoo.

Itäisen Suomen kohtalonkysymys näyttääkin olevan, voidaanko sinne rakentaa jatkossa tuulivoimaloita.

– Olisi tärkeää sovittaa yhteen tuulivoiman ja toisaalta puolustuksen aluevalvonnan tarpeet, Peljo sanoo.

Hän osoittaa tässä tulevan hallituksen suuntaan, jotta se ryhtyisi pian ratkaisemaan tätä yhtälöä. Itäisen Suomen tuulivoimarakentamisen keskeisenä rajoittavana tekijänä ovat olleet Puolustusvoimien aluevalvontajärjestelmien tarpeet.

EK:ssa pidetään tärkeänä, että hallitusneuvotteluissa ei tehtäisi yleisesti tuulivoiman kannattavuutta heikentäviä päätöksiä.

– Tiedetään kuitenkin, että osa hallitusneuvotteluissa olevista puolueista on suhtautunut tuulivoimaan epäilevästi.

Tavoite hiilineutraaliudesta realistinen

Vihreän siirtymän investoinneista käydään kisaa toisaalta Pohjoismaiden ja toisaalta Iberian niemimaan kesken. Ruotsi on kova kilpailija Suomelle.

– Kyllä varmasti molempiin maihin näitä investointeja tulee, mutta mitä enemmän me pystymme niitä houkuttelemaan Suomeen, sitä parempi se on meidän kansantaloutemme pitkän aikavälin kestävyydelle, Peljo sanoo.

Käytännössä tässä kilpailussa ratkaisevat sellaiset tekijät kuten puhtaan sähkön saatavuus ja hinta, siirtoyhteydet sähkölle sekä luvitusprosessien sujuvuus.

– Tukikilpailuun muiden maiden kanssa meillä ei ole varaa, Peljo sanoo.

EK:ssa uskotaan siihen, että teollisuuden ja energiantuotannon osalta päästään Suomen asettamaan tavoitteeseen hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä.

– Asiakkaiden vaatimukset, sijoittajien vaatimukset, teknologian kehitys, teknologinen kilpailukyky ja osaltaan EU:n päästökauppa vievät jo nyt teollisuutta tähän suuntaan.

Lue myös:

    Uusimmat