Suomeen kaavailtu jättimäisiä vetyhankkeita – riittääkö niille sähköä?

Vetytalouden ei uskota nostavan sähkön hintaa – Fingrid kommentoi 2:06
Fingrid kertoo, miten sähkö riittää.

Sähköverkkoyhtiö Fingrid arvioi, kuinka käy sähkön riittävyyden ja hinnan, kun vetylaitokset kuluttaisivat ennennäkemättömät määrät sähköä vuosikymmenen loppupuolella.

Vetyhankkeet ovat riippuvaisia erityisesti tuulivoiman kasvusta, ja Suomeen aiotaankin rakentaa Suomen Tuulivoimayhdistyksen arvion mukaan jo seuraavien kolmen vuoden aikana yli 500 uutta tuulivoimalaa.

Vihreää vetyä aiotaan valmistaa Suomessa esimerkiksi terästeollisuudelle, lannoitteiden valmistusta varten sekä mahdollisesti myös liikenteen polttoaineeksi.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid arvioi, että sähkön hintakehitys suuntaa vety-investointien takia ennemmin edullisen kuin kalliin suuntaan.

– Sähkön hintakehitys näyttää kuluttajan näkökulmasta erittäin hyvältä. Kansainvälinen teollisuus on kiinnostunut Suomesta sen takia, että meillä on paljon uusiutuvaa tuotantoa ja edullista sähkön hintaa näköpiirissä. Eli tämä uusi kulutus ruokkii näitä uusia tuotantoinvestointeja. Positiivinen kierre voi jatkua, kertoo strategisen verkkosuunnittelun päällikkö Mikko Heikkilä Fingridistä.

Tuulivoiman tuotanto voi jopa tuplaantua Suomessa lähivuosina.

– Suomessa on noin 6 000 megawattia asennettua kapasiteettia ja meidän tuulivoimakapasiteetti kaksinkertaistuu 3-4 vuoden aikana eli todella vahvaa on kasvu. Pidemmällä aikavälillä myös aurinkovoima tulee ottamaan Suomessa roolia ja 2030-luvulla merituulivoima tulee mukaan, Heikkilä sanoo.

Vetytalous alkutekijöissä

Vetytalous on alkutekijöissään, mutta energia-ala uskoo sen lyövän läpi.

Esimerkiksi Suomeen tulossa oleva yhdysvaltalainen Plug Power -vety-yritys on toistaiseksi ollut raskaasti tappiollinen, mutta odottaa käännettä lähivuosina, kun sen Yhdysvaltoihin rakentamat vetylaitokset saavat tuotantoa vauhtiin.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan vety-yritykset voivat kohta olla hyvin kannattavia.

– Aika alkaa olla kypsä, että näiden yritysten toiminta alkaa tulla kannattavaksi. Sähkön hinta on alhaalla puhtaan tuotannon ansiosta ja elektrolyysereiden hinta on puolittunut. Me nähdään, että näiden puhtaiden teknologoiden kehitys on vuosikymmenten työtä. Nyt ne on markkinoille kypsiä investointikohteiksi. Sen takia niitä investointeja nyt viedään eteenpäin, EK:n johtava asiantuntija Janne Peljo kertoi keskiviikon Huomenta Suomessa.

EK:n laskelmien mukaan Suomeen on suunniteltu vihreän siirtymän investointeja jopa yli 85 miljardin euron arvosta. Monen investoinnin toteutumiseen liittyy kuitenkin epävarmuuksia esimerkiksi rahoituksen ja lupaprosessien takia.

Lue myös:

    Uusimmat