Miten tuulivoimalat vaikuttavat porotalouteen ja Suomen eläimistöön? Luonnovarakeskus käynnistänyt selvityksen

Miten tuulivoimalat vaikuttavat porotalouteen ja Suomen eläimistöön? – Luonnovarakeskus käynnistänyt selvityksen 6:36
Poro reagoi tuulimyllyjen ääneen, valoon ja välkkeeseen, erityisesti vasomisaikana.

Luonnonvarakeskus (Luke) on ryhtynyt selvittämään tuulivoimaloiden vaikutusta eläinten käyttäytymiseen.

Tutkimuslajeina ovat poro, susi, maakotka ja metsäpeura.

Eläinten käyttäytymistä tutkitaan ennen tuulivoimaloiden rakentamista ja rakentamisen aikana. Lopuksi vielä seurataan käytön aikana, että poikkeaako eläinten käyttäytyminen aiemmasta.

Kaksi tutkimushanketta

Luonnonvarakeskus on käynnistänyt kaksi tuulivoimaan liittyvää tutkimushanketta. Toisessa tutkitaan paikallisten konfliktien välttämistä ja etsitään hyviä malleja tuulivoiman rakentamiseksi poronhoitoalueelle. 

Toinen tutkimus selvittää tuulivoimaloiden vaikutuksia eri eläinlajeille. Vastaavia tutkimuksia ei ole aiemmin Suomessa tehty.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijan Ari Nikulan mukaan tuloksien saamisella on jo kiire, sillä uusia tuulivoimaloita nousee nopealla tahdilla.

– Rakentamistahti on ollut hyvin vilkasta. Viime vuonna rakennettiin muistaakseni joku 430–450 tuulivoimalaa ja tämä tahti tulee jatkumaan, Nikula kertoo.

Luonnovarakeskuksen tutkimuskohteina ovat Posion Murtotunturi, Kynkäänsuon tuuli- ja aurinkopuisto Iin ja Oulun seudulla sekä Nuunavaaran-Maaningan tuulipuistohanke Kuusamon ja Posion rajalla.

Haittoja porotaloudelle

Lapin Liiton selvityksen mukaan koko poronhoitoalueella on noin 40 potentiaalista tuulivoimalarakentamiseen soveltuvaa aluetta. Paliskuntain yhdistys laskee, että 12 kohteelle on sanottava ehdoton ei.

– Me lähdemme siitä, että maakuntakaavoissa ja poronhoitolaissa turvataan poronhoidon harjoittamisen edellytyksen säilyttäminen ja niitä ei voi nousta niin paljon, että tämä tavoite vaarantuu, Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila sanoo.

Porotalouden näkökulmasta olennaista on tuulivoimaloiden sijainti.

– Tuntuu siltä, että se paine kohdistuu nimenomaan sellaisille rauhallisille vielä rakentamattomille erämaisille alueille, mikä ei tietenkään ole sen enempää porojen kuin muunkaan luonnon kannalta hyvä ajatus, Ollila jatkaa.

Esimerkiksi Nuunavaaran-Maaningan tuulipuistohankkeen osayleiskaava kaatui jo kertaalleen vuosi sitten korkeimmassa hallinto-oikeudessa, nimenomaan porotalouden haittojen vuoksi. Myös susireviirit ovat pysäyttäneet tuulivoimahankkeita.

Paliskunnille oikeuden linjaukset olivat merkittäviä.

– Päätökset kertovat sen, että poronhoito täytyy tosiaan huomioida ja kohtuutonta haittaa ei voi aiheuttaa, Ollila sanoo.

Tuulivoimarakentamisen vaikutukset eri eläinlajeille vaihtelevat. Poro reagoi tuulimyllyjen ääneen, valoon ja välkkeeseen, erityisesti vasomisaikana.

Suomessa toimii nyt noin 1400 tuulivoimalaa ja määrän arvioidaan kohoavan nopeasti.

Katso aiheesta lisää yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat