Vihreään siirtymään pumpataan EU:ssa lähivuosina 5 000 miljardia, ja Suomi on eturintamassa ottamassa tästä tuhdin siivun: "Meillä on merkittäviä kilpailuetuja"

Onko vihreästä siirtymästä Suomen talouden veturiksi? 12:53
Asiantuntijat uskovat Suomen kilpailukykyyn vihreän siirtymän sijoituskisassa.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Ulla Heinonen kertoi Huomenta Suomessa, että vihreään siirtymään investoidaan Suomessa ja globaalilla tasolla valtavia määriä rahaa. 

Heinosen mukaan pelkästään EU:ssa investoidaan vihreään siirtymään 5 000 miljardia euroa seuraavan kuuden vuoden aikana. 

– Kyseessä on ihan valtava muutosliike, Heinonen teroittaa. 

Ympäristöministeriö kuvaa vihreää siirtymää muutokseksi kohti ekologisesti kestävää taloutta ja kasvua, joka ei perustu luonnonvarojen ylikulutukseen ja fossiilisiin polttoaineisiin. 

– Tällä hetkellä kuumimmat kehityskohteet ovat uudet materiaalit, kuten vähähiilinen teräs. Suomessakin on kehitystä tapahtumassa. Lisäksi on muitakin materiaaleja, esimerkiksi betoniin on tulossa ratkaisuja, CLC:n toinen puheenjohtaja Jouni Keronen sanoo. 

Kaikista kuumin puheenaihe tällä hetkellä Kerosen mukaan kansainvälisten sijoittajien mielestä on vähähiilinen ruoka. 

– On toinen toistaan hienompia kehityksiä siihen, että miten tehdään, vaikka proteiinia synteettisesti, Keronen valottaa. 

Kerosen mukaan Suomessa ollaan aallonharjalla innovoimassa kyseisiä tuotteita. Hän sanoo, että Suomella on kova kilpailukyky Keski-Eurooppaan tai Aasiaan verrattuna vihreässä siirtymässä.

– Ensimmäisenä sijoittajat katsovat, että onko tarpeeksi puhdasta sähköä. Keski-Eurooppaan verrattuna meillä on todella iso kilpailuetu. Se tekee koko Pohjoismaista kiinnostavan kansainvälisessä mittakaavassa, Keronen mainitsee. 

Suomella on lisäksi mineraalivarantoja, joita vihreässä siirtymässä tarvitaan. 

– Lisäksi Suomessa on valtavan hyvää osaamista teollisista prosesseista, Keronen muistuttaa. 

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat