Tutkimus: Ilmastonmuutoksen suorat vaikutukset pienemmät Suomeen talouteen kuin muihin maihin – vihreä siirtymä parantaa kilpailukykyä

Uutisextra 22:35
Ilmastopaneelin Markku Ollikainen Uutisextrassa: Vaalikeskustelussa virheellisiä ilmastoväittämiä

"Panostamalla vihreään siirtymään parannamme myös Suomen kilpailukykyä ja investointeja samalla, kun edesautamme ongelman globaalia ratkaisemista."

Vihreä siirtymä on todennäköisesti lähivuosikymmeninä Suomen talouden kannalta tärkeämpi asia kuin ilmastonmuutos. Näin arvioidaan Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla), Suomen ympäristökeskuksen ja Demos Helsingin valtioneuvostolle laatimassa tutkimuksessa.

Tutkimuksen mukaan ilmastonmuutoksen suorat vaikutukset, kuten muuttuvat sään ääri-ilmiöt, vaikuttavat Suomessa kansan- ja julkistalouteen vähemmän kuin valtaosassa muita maita.

Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi painottaa tämän edellyttävän, että maapallon lämpeneminen pysyy kohtuullisissa rajoissa ilmastotoimien tukemana.

– Suomen taloudessa tulee varautua ilmastonmuutoksen aiheuttamiin heijastevaikutuksiin muista maista, kun esimerkiksi vientimaiden talouskasvu hidastuu. Toisaalta Suomi voi myös houkutella kansainvälisiä investointeja, kun suhteellinen asemamme parantuu. Panostamalla vihreään siirtymään parannamme myös Suomen kilpailukykyä ja investointeja samalla, kun edesautamme ongelman globaalia ratkaisemista, Kuusi sanoo tiedotteessa.

Raportissa todetaan, että ilmastonmuutoksen ja siihen varautumisen vaikutuksista julkiseen talouteen on vasta vähän tutkimusta. Tieto on lisäksi epävarmaa, koska ilmastonmuutoksen etenemistä ei tunneta varmasti.

Osa kunnista on varautunut heikosti

Tutkimuksessa analysoitiin myös kuntien varautumista ilmastonmuutoksen talousvaikutuksiin. Tulosten mukaan osa kunnista on tehnyt riskikartoituksia ja riskejä on huomioitu esimerkiksi kaavoituksessa, rakennustoiminnassa ja kunnallistekniikan kehityksessä. Alueellista energiavarmuutta on paikoin pyritty parantamaan.

Useilta kunnilta kuitenkin puuttuu kokonaiskuva ja sen myötä varautumiskeinot. Tutkijat pitävät varautumattomuutta merkittävänä alueellisena riskinä.

Raportissa muistutetaan, että ilmastopolitiikka vaikuttaa kuntien talouteen myös epäsuorasti. Elinkeinorakenteen monipuolistaminen ja sen kehittäminen vihreämmäksi nimetään keinoiksi parantaa kilpailukykyä ja vahvistaa ilmastopolitiikan positiivisia talousvaikutuksia.

Lue myös:

    Uusimmat