Mainos

Vihreiltä tulossa varjobudjetti

Vihreä liitto aikoo tehdä oman varjobudjetin. Vihreiden mukaan budjetin häviäjiä ovat lapsiperheet. Puolue kaipaa myös lisää tukea uusiutuville energialähteille.

Vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara ei lämpene kristillisdemokraattien puheenjohtajan Bjarne Kalliksen ehdotukselle opposition yhteisestä varjobudjetista. Sen sijaan vihreät tekevät kyllä sellaisen itse.

-Oppositio on aatteellisesti vielä paljon leveämpi sateenkaari kuin hallitus, ja yhteisen budjettivaihtoehdon laatiminen olisi vielä työläämpää kuin hallituksen talousarvioesityksen tuottaminen, Soininvaara arvioi.

Soininvaaran mielestä kansalaisten kannalta on reilumpaa, että tarjolla on myös opposition keskuudessa aitoja vaihtoehtoja eikä laimeita kompromisseja.


Vihreät ovat Soininvaaran mukaan tyytyväisiä siihen, että budjettiriihessä jossain määrin tingittiin veroalennuksista kunnallisten palvelujen hyväksi. Samalla kuitenkin jälleen kerran rakennetyöttömyyden taloudellisiin syihin puuttuminen siirrettiin myöhäisemmäksi.

"Katteettomia energialupauksia"

-Häviäjiä olivat myös jälleen kerran lapsiperheet, joiden edut saivat taas väistyä muiden väestöryhmien tieltä. Lapsipoliittisessa selonteossa luvattu tuki syrjäytyvien lasten palveluihin supistui kolmasosaan.

Myös pääkaupunkiseudun kuntien taloudellinen tilanne on vihreiden mielestä ajautumassa toistuvien yhteisöveroleikkausten vuoksi kohtuuttomaksi, vaikka kuntien osalta tilanne kohtuullistuikin valtiovarainministeriön esittämästä. Vihreitä ei miellytä myöskään se, että uusiutuvien energialähteiden tuki romahti siitä, mitä eduskunnalle luvattiin ydinvoimapäätösten yhteydessä.

-Voidaan suorastaan kysyä, että harhautettiinko eduskunta ydinvoiman taakse katteettomilla lupauksilla.

Lupausten pettämistä on vihreiden mielestä myös se, että jo tehtyjen luonnonsuojelupäätösten perusteella maanomistajille varatut korvausmäärärahat pudotettiin puoleen tämän vuoden tasosta ja alle puoleen ympäristöministeriön omasta esityksestä.

-Missä oli ympäristöministeri, Soininvaara kyselee.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.