Vihreiden äänestysfarssi päätökseen – tässä ovat uudet varapuheenjohtajat

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo valittiin jatkokaudelle –"Tämä on ihan uskomattoman suuri kunnia" 4:48
Video: Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo valittiin jatkokaudelle – "Tämä on ihan uskomattoman suuri kunnia"

Vihreiden oikeaa laitaa edustava Atte Harjanne sai ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä.

Vihreiden puoluekokous valitsi lauantaina puolueen varapuheenjohtajiksi Atte Harjanteen, Iiris Suomelan ja Hanna Holopaisen. Heistä Atte Harjanne sai vaalin ääntenlaskun ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä.

Kaikki kolme varapuheenjohtajaa ovat ensimmäisen kauden kansanedustajia, Harjanne Helsingin vaalipiiristä, Suomela Pirkanmaalta ja Holopainen Kaakkois-Suomen vaalipiiristä.

Vihreiden puheenjohtajan, sisäministeri Maria Ohisalon on määrä jäädä äitiysvapaalle loppusyksystä.

Tänä viikonloppuna kokoontuva puoluekokous ei päätä sijaisjärjestelyistä, mutta varapuheenjohtajakisassa eniten ääniä saaneen on arvioitu olevan vahvoilla Ohisalon sijaiseksi.

Ohisalon sijainen tai sijaiset puheenjohtajana ja sisäministerinä on tarkoitus valita lähiviikkoina.

Ydinvoimaa ja Suomen Nato-jäsenyyttä kannattava Harjanne edustaa vihreissä puolueen oikeaa laitaa, mutta hän ei ole kääntämässä puolueen linjaa oikealle, jos tulee valituksi Ohisalon sijaiseksi. Harjanne korosti tiedotustilaisuudessa, että puolueen linja luodaan yhdessä.

– Ei ole tarkoituksena tehdä tästä puolueesta itseni näköistä, vaan kaikkien sen jäsenten näköinen, Harjanne sanoi.

Valinnat venyivät

Varapuheenjohtajien valinta venyi tunteja ääntenlaskun ongelmien vuoksi.

Ääniä oli annettu puhelimitse, eli kerrottu oma ehdokas vaalivirkailijalle puhelimessa. Syynä olivat tekniset ongelmat järjestelmässä. Tämä oli poikkeus sääntöjen määrittämään suljettuun lippuvaaliin.

Yksi äänestäjä ei ollut halunnut antaa ääntään puhelimitse. Tämä ei kuitenkaan ollut ratkaisevaa vaalissa.   

Vihreiden hankkimassa vaalijärjestelmässä oli eilen havaittu ongelmia, joita ei puolueen mukaan voitu sivuuttaa. 

Alun perin tulokset piti olla selvillä kello 15, tulos saatiin julki puoli seitsemän jälkeen illalla.

Ääntenlaskennan aikataulua siirrettiin kolme kertaa, joiden jälkeen pidettiin määrittelemättömän pitkä kokoustauko.   

Ohisalolle kahden vuoden jatkokausi

Päähuomio vihreiden puoluekokouksen henkilövalinnoissa kohdistui lauantaina varapuheenjohtajiin, sillä puheenjohtajavalinnassa Maria Ohisalolle ei ilmaantunut vastaehdokkaita.

Ohisalo valittiinkin jatkamaan vihreiden puheenjohtajana seuraavan kahden vuoden ajan. Ohisalo, 36, aloitti vihreiden puheenjohtajana vuonna 2019.

Ohisalon ja varapuheenjohtajien valinnan ohella puoluekokous valitsi puoluesihteeri Veli Liikasen jatkamaan tehtävässään. Liikaselle ei ollut vastaehdokkaita. Samoin puoluekokous valitsi Silja Keräsen jatkamaan vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtajana. Myöskään Keräsellä ei ollut vastaehdokkaita.

Laiskanläksyä keväällä?

Puoluekokouksessa pitämässään puheessa Ohisalo varoitti, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukselle voi tulla keväällä "laiskanläksyä", jos riittäviä päästövähennyksiä ei saada syntymään.

Ohisalon mukaan hallituksen tämän viikon budjettiriihessä tehtiin päätökset, joilla Suomesta tulee hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Vaikka hallitus on nyt sopinut tarvittavista toimista, on Ohisalon mukaan varmistettava, että ne toteutetaan niin, että päästöt todella vähenevät suunnitellusti eivätkä toimet vesity matkalla.

– Tulemme keväällä arvioimaan, saadaanko nyt päätetyillä keinoilla riittävät päästövähennykset syntymään. Jos eivät, hallitus tekee niin sanotusti laiskanläksyä ja päätämme uusista tarvittavista rahallisista ja lainsäädännöllisistä ohjauskeinoista, Ohisalo sanoi puheessaan vihreiden puoluekokoukselle.

Lue myös:

    Uusimmat