Vihreät lykkäisivät tuloveronkevennystä

Vihreät lykkäisivät tuloveronkevennykset seuraavan palkkakierroksen yhteyteen. Vihreät povaavat vuoden 2010 palkkaneuvotteluista tiukkoja. Veronkevennysvara on säästettävä noiden neuvottelujen avuksi.

- Veroalennuksia ei tarvitse tehdä työllisyyden takia. Se kehittyy hyvää vauhtia. Me olemme tilanteessa, jossa on työvoimapulaa, painottaa Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg Helsingissä.

Työministeri Cronbergin mukaan työllisyysaste nousee tänä vuonna yli 70 prosentin ja ensi vuonna työttömyysaste painuu alle kuuden.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on puolestaan aiemmin väläytellyt hallituksen alentavan tuloveroja jo ensi vuonna. Tuloveron kevennyksiä ensi vuodelle on halunnut Elinkeinoelämän keskusliitto.

Vihreät puolestaan laskee, että nyt olisi viisaampaa keskittyä inflaation hillitsemiseen, jota puolue jarruttaisi vähentämällä Suomen öljyriippuvuutta.

Syksyllä väännetään sosiaaliturvasta

Syksyn suuriin poliittisiin linjauksiin kuuluu sosiaaliturvan uudistaminen. Vihreitten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Anni Sinnemäen mukaan remonttia pohtiva SATA-komitea saa peruslinjauksensa valmiiksi syksyksi. Sen jälkeen hallituksessa aletaan vääntää kättä remontin suunnasta.

Keskeinen kiistakapula on, tuleeko sosiaaliturvasta enemmän oikeus kuin tarveharkintainen. Vihreät ovat puhuneet perustulon puolesta.

Sinnemäki korostaa, että vihreidenkin mielestä työn vastaanottamisen tulisi olla aina kannattavaa. Myös perusturvan tulisi olla tasoltaan kohtuullinen.

- Uskon, että monet jakavat nämä ajatukset meidän kanssa. Ristiriita tulee siitä, että perustulo-ajattelussa ihmiskuva on melko myönteinen, Sinnemäki linjaa.

Kriitikoiden mielestä perustulo antaisi ihmiselle liikaa ilman kontrollia tai keppiä.

Cronbergin mielestä perustuloa tarvitsisivat ennen kaikkea luovan työn tekijät sekä työvoimatoimistojen listoille jumiutuneet työkyvyttömät ihmiset. Työkyvyttömien kortistoon unohdettujen määrää selvitetään parhaillaan. Cronberg arvioi heitä olevan 10000-15000.

- Suuret peruslinjat ovat kuitenkin vielä uudistuksen osalta auki. Tässä on selkeä ristiriita hallituspuolueiden välillä, valottaa Cronberg.

Hän kuitenkin uskoo, että nykyiseen sosiaaliturvaan on tulossa suuria muutoksia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat