Vihreät aikoo tehdä rikosilmoituksen vaalitekstiviestistä

Vihreät aikoo tehdä rikosilmoituksen tekstiviestistä, jossa mainostetaan perussuomalaisten ehdokasta. Vihreiden mukaan joku lähetti puheenjohtaja Anni Sinnemäen numerosta tekstiviestin, joka mainostaa Helsingin vaalipiirin ehdokasta Juhani Mönkköstä.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, kuinka moni ihminen viestin on saanut. STT sai viestistä vihreiden ilmoituksen lisäksi pari vinkkiä. Viestejä lähetettiin ainakin viime yönä.

Puoluesihteeri Panu Laturin mukaan vihreät yrittää selvittää eduskunnan atk-tuesta, miten puhelinnumeron kaappaaminen on mahdollista.

- Tämän on pöyristyttävää ja tuomittavaa, mutta meidän on vaikea tehdä enempää, koska emme voi tietää, mistä tekstiviesti on lähetetty, Laturi kertoo.

Viesti on mahdollisesti lähetetty useammastakin numerosta. Viestissä lukee VAALITIEDOTE: Soini ei ole ehdolla HKIssä. Timo suosittelee Juhani Mönkkönen 137 että mahd. moni Peruss menee läpi.

Laturin mukaan Sinnemäki on saanut jonkin verran hämmentyneitä tiedusteluja asiasta.

STT ei yrityksistä huolimatta tavoittanut Juhani Mönkköstä sunnuntaina.

Asiantuntija: Jäljittäminen vie aikaa

Viestintäviraston tietoturva-asiantuntijan Antti Kiurun mukaan numeron kaappaus ei onnistu jokaiselta kotikäyttäjältä, mutta tähtitiedettä se ei ole.

- Viesti lähetetään ohjelmistolla, johon valitaan, miten lähettäjän numero näytetään. Lisäksi netissä on maksullisia palveluita, joissa numeron voi määritellä itse. Samalla tavalla sähköpostiviestiä lähettäessäänkin voi määritellä osoitteensa toiseksi, hän selventää.

Kiurun mukaan lähettäjän jäljittäminen ei ole mahdotonta, mutta voi vaatia paljon työtä, jos viesti on lähetetty satunnaisesta ulkomaisesta verkkopalvelusta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat