Mainos

Vihreä liitto jättää hallituksen

Vihreän liiton valtuuskunta ja eduskuntaryhmä päättivät tänään Jyväskylässä hallitusyhteistyön lopettamisesta. Syynä päätökseen oli eduskunnan perjantainen ydinvoimapäätös.

Yhteiskokous ei ollut yksimielinen päätöksessään. Ratkaisu hallituksesta lähtemisestä syntyi äänin 38-8. Päätös oli odotettu. Yhteiskokousta edeltäneessä puoluekokouksessa henki oli selvästi se, että vihreiden on syytä lähteä hallituksesta.

Puheenjohtaja Osmo Soininvaara oli ainoa eduskuntaryhmästä, joka äänesti hallituksessa pysymisen puolesta. Hän ei myöntänyt, että hän olisi tehnyt poliittisen virheen äänestyskäyttäytymisellään. Hän olisi tehnyt toisin, jos oli tuntenut tekevänsä virheen. Soininvaara ilmoitti heti äänestyksen jälkeen vihreiden ratkaisusta pääministeri Paavo Lipposelle (sd.).

Ympäristöministeri Satu Hassin eronpyyntö jätetään heti huomenna. Soininvaaran mielestä eduskunta antoi vihreille epäluottamuslauseen äänestäessään ydinvoimaratkaisun puolesta. Silti hän äänesti hallitukseen jäämisen puolesta.

On arveltu, että vihreiden asema tulevissa hallitusneuvotteluissa heikkenee tuntuvasti tämänpäiväisen ratkaisun vuoksi. Soininvaara muistutti, että vihreiden asema riippuu paljon äänestäjistä ja vaaleista muutoinkin. Soininvaara ei ottanut kantaa, minkälainen tuleva hallituspohja olisi vihreille mieluisin. Paljon riippuu suurten puolueiden puheenjohtajavalinnoista. Soininvaaran mukaan esimerkiksi keskustan kanssa vihreillä on yhteisiä, mutta samalla on myös asioita, joissa on suurempia ongelmia. Hän kuitenkin heitti ajatuksen, että silloin tällöin kannattaisi vaihtaa hallituspohjaa.

Kokouksessa pohdittiin jo tulevaa oppositioasemaa. Soininvaara lupasi, että vihreät aikovat harrastaa erilaista oppositiopolitiikkaa. Vihreät aikovat puuttua periaatteellisiin suuriin asioihin. Hänen mukaansa vihreät ei ryhdy mihinkään populistiseen politiikkaan, jossa kuljetaan keskenään ristiriitaisten asioiden välillä. Kokouksessa keskusteltiin asiasta perusteellisesti runsaan kahden tunnin ajan. Kokouksen henkeä luonnehdittiin hyväksi ja rakentavaksi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 26.05.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.