"Vihreä kalmanvalo kajastaa torpedoluukuista" – Täällä testattiin Suomen merivoimien torpedot 1930–1950-luvuilla: Katso, miltä historiallisella koeasemalla näyttää

Täällä testattiin Suomen merivoimien torpedot 30- ja 50-luvuilla: Katso, miltä historiallisella Isosaaren torpedokoeasemalla näyttää 5:27
MTV Uutiset Live tutustui torpedokoeasemaan. Tältä näyttää paikka, josta on ammuttu jopa tuhat torpedoa.

Helsingin ulkosaaristossa, Isosaaressa, sijaitsee Suomen sotahistorian kannalta hyvin merkittävä paikka: torpedokoeasema.

Reilun puolen tunnin merimatkan päässä Helsingin Kauppatorilta, ulkosaaristossa, sijaitsee Isosaari.

Vuodesta 2017 lähtien saari on ollut virkistyskäytössä ja täyttynyt niin kotimaisista kuin ulkomaisista vierailijoista, mutta Isosaaresta löytyy monia merkintöjä myös historiankirjoista.

Katso artikkelin videolta, kun Nieminen esittelee torpedokoeasemaa ja ihkaoikeaa torpedoa. Hän kertoo myös, mitä kaikkea muuta alueella on tehty, ennen kuin sitä alettiin käyttää virkistyskäyttöön.

Saaren historia on todella mielenkiintoinen ja värikäs. Isosaari on toiminut niin kalastustukikohtana, tutkimuskeskuksena, punavankileirinä kuin sotilassaarenakin. Sillä onkin ollut mielenkiintoinen rooli Suomen sotahistoriassa ensimmäisestä maailmansodasta lähtien.

Sadat torpedot paukkuivat

Yksi saaren erikoisuuksista on Peninniemessä sijaitseva torpedokoeasema. Koko niemi ja asema ovat suljettuja yleisöltä, mutta niihin pääsee tutustumaan opastettujen kierrosten kautta.

– Tällä paikalla testattiin 1930-luvun puolivälistä 1950-luvun loppuun Suomen merivoimien torpedot, saaristo-opas ja kirjailija Jarmo Nieminen kertoo.

– Tuolta vihreä kalmanvalo kajastaa torpedoluukuista, Nieminen esittelee.

Torpedot tuotiin koeasemarakennukseen kiskoja pitkin, nostettiin nosturilla torpedokuiluun ja koeammuttiin.

Räjähdysaineen sijasta vedellä täytetyt torpedot koeammuttiin merelle 10 kilometrin mittaiselle ampumaradalle ja tuloksien perusteella ne säädettiin toimiviksi.

– Satoja, jos ei tuhat torpedoa on ammuttu täältä, Nieminen kertoo.

– Sotien aikana, pelkästään jatkosodan aikana noin 400 torpedoa testattiin, ennen kuin ne annettiin taistelualuksille.

Alueelle oli tarkoitus avata tänä kesänä Pohjois-Euroopan ensimmäinen autenttisella paikalla oleva torpedomuseo yhteistyössä Forum Marinumin kanssa. Koronapandemia sotki suunnitelmat, mutta ei pitkäksi aikaa, sillä museo on tarkoitus avata ensi kesänä.

Lue myös:

    Uusimmat