Helsingin paraatipaikalta myydään saari, jonka hinnasta ei vielä suostuta hiiskumaan – MTV Uutiset vieraili saarella ja selvitti myyntikohteen historian

Valtio myy Helsingin paraatipaikalta saaren, jonka hinnasta ei vielä suostuta hiiskumaan – MTV Uutiset vieraili saarella 6:28
Katso videolta, millaiset tilukset myyntiin tulevalla Hylkysaarella on tällä hetkellä.

Suomen merimuseon entisenä kotisaarena aiemmin toiminut Hylkysaari tulee myyntiin tänä syksynä. MTV Uutiset pääsi vierailemaan Hylkysaarella ja kurkistamaan saarella sijaitsevan luotsikasarmin sisälle.

Kiinteistökehityspäällikkö Elias Rainio Senaatti-kiinteistöistä avaa vanhan luotsikasarmin oven. Sisältä tulvahtaa seisseen huoneilman tuoksu.

– Hylkysaari on saanut nimensä siitä, kun tänne ennen vanhaan kuskattiin laivojen hylkyjä, Rainio selittää ja johdattelee luotsikasarmin yläkertaan.

Katso videolta, miltä Hylkysaarella sijaitsevan luotsikasarmin sisällä oikein näyttää!

Ylhäältä ikkunasta aukeaa lumoava näky auringossa paistattelevaan Katajanokan kärkeen.

Alunperin luotsikasarmi oli vain kaksikerroksinen, mutta sitä korotettiin myöhemmin. Nykyään nelikerroksinen rakennus onkin tuttu maamerkki, jonka moni on varmasti havainnut matkatessaan Korkeasaareen lautalla.

– Hylkysaareen siirrettiin luotsien asunnot noin sata vuotta sitten Vallisaaresta. Rakennuksessa oli sijaa kahdelletoista perheelle, Rainio kertoo.

Kun Suomi oli menettänyt Viipurin ja Vironlahden seuduilta alueita Neuvostoliitolle, evakkoon joutuneet suomalaiset luotsiperheet sijoitettiin Hylkysaareen. 

Luotsiaseman toiminta siirettiin 60-luvulla kaupunkiin ja suunnittelutyöt rakennuksen muuttamisesta museoksi käynnistyivät vuosikymmenen loppupuolella.

Merimuseo ehti toimia luotsikasarmin tiloissa vuodesta 1973 aina vuoteen 2007 asti, kunnes museolle valmistui uudet tilat Kotkaan.

Rainion esitellessä luotsikasarmin huoneita ei voi olla huomaamatta rikkimenneitä keittiökaappeja tai maalipinnan rappeutumisia.

– Pidämme rakennuksessa edelleen lämpöjä ja sähkö löytyy. Toki uutta käyttöä varten tarvitaan tekninen remontti, Rainio tuumaa.

Kuka voi ostaa saaren?

Vaikka Rainio sanookin tarjouskilpailun Hylkysaaresta olevan avoin kaikille, unelmat omasta saaresta saattavat kuitenkin romuttua melko nopeasti.

– Saari myydään sen nykyisen asemakaavan mukaiseen käyttöön. Hylkysaari on virkistysalue, johon saa rakentaa yleisiä rakennuksia ja niitä palvelevia varastoja ja välttämättömiä asuntoja.

Tarjouskilpailussa ratkaisee myös se, kuinka hyvin ostaja pystyy huolehtimaan alueen ja rakennusten kunnossapidosta.

– Osa saarella sijaitsevista rakennuksista on suojeltuja, joten niitä tulee kunnostaa ja entisöidä, Rainio selittää.

Aiemmin kesällä Helsingin edustalla avautui Katajanokanluoto, jonka myyntihinta oli 375 000 euroa. Hylkysaaren hintaa Rainio ei lähde vielä tässä vaiheessa kommentoimaan.

– Toki meillä on käsitys saaren arvosta, mutta lopullinen hinta määräytyy tarjouskilpailussa.

Puhutaan kuitenkin useammasta nollasta?

– Puhutaan varmasti useammasta nollasta, Rainio vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat