Oletko aina halunnut oman tulenjohtotornin? Loviisassa myydään Puolustusvoimien entistä saarta vajaalla viidellä miljoonalla

Suomenlahdella Loviisan kunnassa on myynnissä hulppea saari, jonka houkutuksiin kuuluu muun muassa oma tulenjohtotorni.

Noin 15 minuutin merimatkan päässä mantereelta sijaitseva Boistö tykötarpeineen maksaa etuovi.comin ilmoituksen mukaan 4 800 000 euroa.

Boistön saari on noin seitsemän hehtaarin suuruinen ja kauppaan kuuluu yhteensä 10 rakennusta, entinen tulenjohtotorni ja pienempiä teknisiä rakennuksia. 

Vajaan 5 miljoonan kauppahintaan kuuluvat myös muun muassa saaren yhteysalukset ja kuljetuskalusto, kuten mönkijä.

Saaressa käyty myös Ukraina-neuvotteluja

Boistön saarella on pitkä ja monivaiheinen historia. 

Satoja vuosia sitten sitä käytettiin kalastuksessa ja hylkeenpyynnissä. Luotsit aloittivat toimintansa saarella 1720-luvulla. Nykyisin saaren vanhin rakennus on vuodelta 1892 peräisin oleva luotsitupa. 

1900-luvulla saarta käyttivät myös merivartiosto, rannikkotykistö ja Suomen Meripelastusseura. Saaressa yhä oleva tulenjohtotorni on perua Boistön puolustusvoimien ajoilta. Tulenjohtotornista annetaan määräykset tykistölle ja rakettijoukoille.

Vuonna 2008 saaren osti merenkulkuneuvos Juha Nurminen, joka aloitti saarella kokous- ja juhlapalveluiden tuottamisen.

MTV Uutiset kertoi vuonna 2014, että saarella on myös käyty Ukrainan kriisiin liittyviä neuvotteluja, joihin osallistui yhdysvaltalaisia ja venäläisiä virkamiehiä. Venäjä valtasi Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan helmikuussa, ja salaiset neuvottelut käytiin elokuussa.

Kiinnostusta ulkomaita myöten

Jos on ylimääräistä kahisevaa taskun pohjalla, Boistön saareen pääsee tutustumaan ennalta varatussa yksityisnäytössä.

Kenneth Katter Snellman Sotheby's International Realtystä kertoi Iltalehdelle vajaa kuukausi sitten, että saari on herättänyt kiinnostusta ulkomaita myöten.

– Julkisempi vaihe myynnissä on nyt alkanut ja kiinnostusta on ollut sekä kotimaasta että ulkomailta, Katter kertoi.

Boistöstä kiinnostuneiden ostajien kansallisuuksia Katter ei paljastanut, mutta kertoi asiakkaidensa olevan Suomen lisäksi pääosin skandinaaveja ja eurooppalaisia sekä Amerikasta, Aasiasta ja Lähi-idästä.

Lue myös:

    Uusimmat