Tänne Venäjä rakensi uuden sotilashelikopterikenttänsä: Kotkasta asti näkyvä mystinen Suursaari oli suomalainen turistikohde vielä 1930-luvulla

Venäjän armeija on rakentanut uuden sotilashelikoptereille tarkoitetun kentän Suomenlahdella sijaitsevaan Suursaareen, kertoo maan uutistoimisto Tass. Saari kuului vielä 1930-luvulla Suomelle ja siitä on julkaistu paljon vanhoja kuvia. 

Vain 40 kilometrin päässä Kotkasta sijaitsevalle Suursaarelle rakennetulla helikopterikentällä on esimerkiksi viisi laskeutumisalustaa, komentotorni, sääasema ja tankkausasema.

Uusi asema sopii kaikenlaisille kuljetus- ja taisteluhelikoptereille, joita Venäjän armeijan läntinen sotilaspiiri käyttää. Aseman on tarkoitus tulla pysyvään käyttöön.

Armeijalla vaikuttava helikopterivalikoima

Armeijan sotilashelikopterikenttä rakennettiin osana ilmavoimien harjoitusta, kertoo Tass. 

Venäjän ilmavoimilla on käytössään useita erilaisia helikoptereita, joista yleisimpiä ovat Mil Mi-8- ja Mil Mi-24 -helikopterit.

Taisteluhelikoptereista yksi tunnetuimmista lienee Alligaattoriksi kutsuttu Kamov Ka-52 -helikopteri, joita Venäjän armeijalla on yli 81 kappaletta. 

Omistajuudesta kiistelty useasti

Noin sadan kilometrin päässä Helsingistä sijaitseva Suursaari kuului vielä 1930-luvun lopulla Suomelle. Sen kahdessa kylässä asui noin 800 asukasta ja se kukoisti turismilla.

Talvisodan aikana Neuvostoliitto kuitenkin hyökkäsi saarelle ja Moskovan rauhan aikana vuonna 1940 Suursaari luovutettiin Suomen silloiselle itänaapurille. 

Suursaaren omistajuudesta kiisteltiin vielä myöhemmin, kun suomalaiset valtasivat saaren takaisin joulukuussa 1941. Seuraavana vuonna oli neuvostoliittolaisten vuoro hyökätä takaisin, minkä jälkeen suomalaiset kokeilivat onneaan vielä kerran maaliskuussa 1942.

Lopulta omistajuuskiista ratkaistiin Pariisin rauhansopimuksessa vuonna 1947, kun aluemenetys vahvistettiin virallisesti. 

Saarelle ei ulkomaalaisilla asiaa

Toisen maailmansodan jälkeen Suursaari on kuulunut Venäjän rajavyöhykkeeseen, joten siellä käyminen ilman erillislupaa on ulkomaalaisilta kiellettyä. 

Saarella epäillään asuvan noin kymmenkunta henkilöä, joihin kuuluu esimerkiksi majakanvartijoita, meteorologeja ja rajavalvontahenkilöstöä. 

Aikoinaan vilkas kalastajasaari on nykyään pitkälti ränsistynyt, mutta Suursaaresta haaveillaan edelleen välipysäkkiä Suomen ja Viron välisille risteilyaluksille. Etenkin matkailuyrittäjille Suursaaren avautuminen olisi toiveiden täyttymys, sillä saaresta toivottaisiin piristysruisketta kaakkoisen Suomen matkailuelinkeinolle. 

Myös Putin vieraili heinäkuussa Suursaaren edustalla tutkimassa Suomenlahteen uponnutta hylkyä. 

Lisää kuvia Suursaaresta voit käydä katsomassa Kymenlaakson museon ilmaisesta kuvagalleriasta

Lue myös:

    Uusimmat