Vietnamilainen katu on vaarallinen nähtävyys – riski turisteille: "Välillä he eivät tunnu edes käsittävän..."

Söisitkö lounasta näin lähellä junarataa? Vietnamilaisesta kohteesta vaarallinen turistinähtävyys 0:48
Vietnamin pääkaupungissa Hanoissa sijaitsee turistien suosima erikoinen katu. Kaupungissa matkannut Lavina kuvasi oman vierailunsa kohokohdan.

Vietnamin pääkaupungissa Hanoissa sijaitsee erikoinen turistien suosima katu, joka on kuitenkin nykyisellään paikallisten viranomaisten mielestä liian vaarallinen.

Lavina Sabnani vieraili lomamatkallaan Vietnamin Hanoissa kahvilassa, joka sijaitsee hyvin ainutlaatuisella kadulla. Kyseessä on Hanoin vanhassa kaupungissa sijaitseva Hoan Kiem Districtiä halkova kapea katu, jolla ajaa useita junia päivittäin. Katu on ollut olemassa jo vuodesta 1902 Vietnamin ollessa vielä Ranskan siirtomaavallan alla.

Lokakuussa Vietnamissa matkustanut Lavina kuuli kadusta ja päätti vierailla yhdessä sen lukuisista kuppiloista. Käytännössä, kun kahvilan terassilla nauttii olostaan virokkeiden tai paikallisten herkkujen äärellä, voi väärällä tavalla väärään aikaan kadulle nojautuminen olla jopa kohtalokasta.

Viraalilla videollaan Lavina esittelee hiukset ohi ajavan junan vauhdista hulmuten, millaista kahvilan kuistilla on istuskella. Video on TikTokissa kerännyt yli 10 miljoonaa katselukertaa. Voit katsoa sen yltä.

Vaarallinen katu

Jokainen katua halkova junavuoro kerää sen varrelle päivittäin satoja innokkaita silmäpareja seuraamaan katsojista vain senttimetrien päästä ohi ajavia junia. Sosiaalisessa mediassa usein ikuistetun kadun varrella on yli 30 erilaista kahvilaa ravintoloiden baarien ja lukuisten ruokakärryjen lisäksi, jotka palvelevat paikalle saapuneita nälkäisiä ja janoisia turisteja. 

– Käytännössä jokainen kahviloista rikkoo rautatieturvallisuutta, paikallinen viranomainen Nguyen Anh Quan kertoo Time:n mukaan.

Hanoin viranomaiset ovat pyrkineet sulkemaan niin kutsuttua "junakatua" jo vuodesta 2019 lähtien, vaikka se on yksi kaupungin kuuluisimmista epävirallisista nähtävyyksistä. Kielto ei ole ollut tehokas, ja sen myötä turistiryhmät siirtyivät vain muualle radan varrelle tai kiipesivät kadun sisäänpääsylle asetettujen barrikadien yli. 

Alue on kärsinyt liikaturismista

Viranomaiset ovat elokuussa aloittaneet hankkeen, jonka myötä kadunvarrella operoiville yrityksille voitaisiin asettaa tiukempia rangaistuksia ja sakkoja. Hanoin matkailuosasto on myös pyytänyt matkatoimistoja lopettamaan kadulle suuntautuvat turistikierrokset. 

Paikallinen turistiopas Kieu Cong Anh kannattaa matkailuosaston hanketta. Hän kertoo todistaneensa useaan kertaan tilanteita, joissa tietämättömät turistit ovat aiheuttaneet vaaratilanteita. 

– Turisteilla ei ole ketään, joka pitää heistä huolta. Välillä he eivät tunnu edes käsittävän, kuinka kaukana on turvallista seisoa, hän kertoo.

Viime vuosien aikana junakatu on jopa kärsinyt liikaturismista. Jalan kulkevat ihmiset seisovat usein kadulla liian lähellä ohi ajavia junia ja jopa istuvat junakiskoilla aiheuttaen vaaratilanteita.

Junakadun asukkaat ja yrittäjät ovat yrittäneet löytää tilanteeseen ratkaisua viranomaisten kanssa. Lähes jokaisen yrittäjän toiminta perustuu turistien mukanaan tuomiin rahavirtoihin. Toiveena on, että tulevaisuudessa kadulle löydettäisiin turvallinen ja laillinen tapa houkutella turisteja ihastelemaan junakadun ainutlaatuista taikaa ilman läheltä viistävän junan aiheuttamia vaaratilanteita.

Lähteet: Ark.Media/Reuters ja Time

Lue myös:

    Uusimmat