Vietä hiihtoloma nollabudjetilla – ilmaiset tärpit maakunnista

Mitä Suomessa voi tehdä ilmaiseksi hiihtolomaviikoilla 8, 9 ja 10 eli helmikuun 16. ja maaliskuun 8. päivän välillä? Studio55.fi pyysi vinkkejä maakunnista. Poimi mieleiset omalta alueelta!

Uusimaa

Suuntaa talvimarkkinoille Vantaan Tikkurilaan 21.2., Nurmijärven Klaukkalaan 22.2. tai Espooseen 28.2. Maalaismarkkinahenkeä voi aistia 1.3. Helsingin Hakaniemessä.

Hienoja ulkoilualueita löytyy esimerkiksi Nuuksiosta ja Sipoosta. Kaupungissa pysyvä voi nautiskella vaikka Kaivopuistossa kiertelystä.

"Ryhdy hengenpelastajaksi" ja luovuta verta Porvoossa Suomalaisella seurakuntakodilla 16.2. kello 14–19.

Reippaile seniorien kauppakeskuskävelyssä Espoon Sellossa 16.2. kello 9.30. Päätä päivä samana iltana kello 18 Helsingin Musiikkitaloon, jossa sopraano Hannakaisa Nyrönen tulkitsee muun muassa Oskar Merikantoa.

Kanta-Häme

Seuraa Bel Canton ystävät ry:n yksinlaulajien avoimia harjoituksia 21.2. Hämeenlinnan kirkossa.

Liity lukupiiriin ja tutustu Sibeliuksen kirjeenvaihtoon Hämeenlinnan pääkirjaston musiikkisalissa 26.2.

Nauti luonnosta Evon retkeilyalueella tai Aulangon luonnosuojelualueella tai suksi suolle Torronsuon kansallispuiston laduilla. Nuotiokotia löytyy esimerkiksi Ahveniston Olympiapuistosta, Aulangon ulkoilumajalta ja tekosaarilta sekä Tervaniemen virkistysalueelta.

Kiipeä Hakoisten keskiaikaiselle Linnavuorelle Janakkalassa. Huipulle kapuaminen vaatii kunnon jalkineet ja aavistuksen ketteryyttä, mutta näkymät palkitsevat.

Päijät-Häme

Hiihdä! Lahdessa on lähes 170 kilometriä valaistuja ja valaisemattomia hiihtolatuja, joille pääsee miltei kaupungin keskustasta.

Nauti markkinahumusta Lahden markkinoilla 4.3.

Lähde retkelle Nastolan Lapakiston retkeilyalueen hyville poluille.

Osallistu dekkari-iltaan Lahden Vekkarissa 25.2. kello 17.30. Dekkaristivieras Timo Sandberg ja isäntä Pekka Harne keskustelevat kirjailijan työstä.

Seuraa leijahiihtokilpailuja Lahdessa Kiteski2015-tapahtumassa 7.3.

Kymenlaakso

Vieraile Kotkan Merikeskus Vellamossa, jonne pääsee ilmaiseksi aina keskiviikkoisin kello 17–20.

Runollista menoa tarjoilee Kotkan Runoklubi Pub Albertissa 3.3. kello 19, kun siellä valitaan Kaakkois-Suomen edustaja lavarunouden SM-kilpailuun.

Osallistu laskiaisriehaan laskiaissunnuntaina Kouvolan Verlassa, UNESCO:n maailmanperintökohteessa. Tehdasmuseolla on ilmaiset opastetut kierrokset kello 13 ja 14.

Haasta itsesi aikuisten leikkimielisessä hiihtokilpailussa Kouvolan kävelykatu Manskilla 21.2.

Hanki punaiset posket Mielakan rinnekeskuksessa Kouvolan keskustan tuntumassa. Sivakoimisen lomassa voi nauttia omia eväitä laavussa ja kodassa.

Hengitä puhdasta ilmaa Repoveden kansallispuistossa, jonka uusitun latuverkoston hiihtourat saadaan kuntoon vähäisemmilläkin lumilla.

Satakunta

Ihastele värikkäitä puutaloja ja taiteilijagallerioita Vanhassa Raumassa, UNESCO:n maailmanperintökohteessa.

Tutustu talviseen Porin Yyteriin. Kuusi kilometriä pitkän hiekkarannan dyynit antavat loistavan kyydin pulkille.

Testaa, miten suksi luistaa Jämillä – siellä hiihdettiin juuri SM-hiihdotkin. Suosittuja latuja löytyy niin ikään Porin Isomäestä ja Hiittenharjulta Harjavallasta.

Bongaa lintuja. Satakunnasta löytyy runsain määrin lintutorneja.

Nauti kulttuurista ja arkkitehtuurista suunnittelemalla reitti, joka kiertää Kauttuan, Leineperin ja Noormarkun ruukit. Piipahda samalla Vuojoen kartanon Eurajoella, Villilän kartanolla Nakkilassa tai Juseliuksen mausoleumilla Porissa.

Lenkkeile tai luistele Porin Kirjurinluodolla.

Pohjanmaa

Nauti markkinatunnelmasta Vaasan Torin Pakkasmarkkinoilla 20.–21.2.

Kuuntele, mitä Elisabeth Rehn ja Johanna Vesikallio kertovat kirjasta Lillan – Elisabeth Rehnin epätavallinen elämä Pietarsaaren kaupunginkirjastossa 4.3. kello 17.30.

Vaasan Huutoniemen kirjastossa järjestetään kirjavinkkausta aikuisille 17.2. Kuuntele kirjaesittelyjä ja lainaa itsellesi uusi elämysmatka.

Osallistu ilmaiseen ratagolfiin Lotlax-areenalla Vöyrillä 25.2. kello 17. Kello 18.30–20.30 rata pimennetään, ja alkaa Glow-ratagolf.

Etelä-Pohjanmaa

Seuraa potkukelkkailun MM-kisaa Ähtärin Mekkorannassa 7.3.

Luistele Kalajärven retkiluisteluradalla Peräseinäjoella.

Pelaa ilmaiseksi yli 20 nostalgista klassikkovideopeliä Tuurin Kyläkaupan Tavarapuodissa.

Osallistu Hilehulinoihin Lappajärvellä Kylpylä Kivitipun ympäristössä 28.2.–1.3. Esimerkiksi suksien voitelukoulu Rantakirpussa ja hilebingo Kivitipun ravintolassa ovat ilmaisia.

Luistele ilmaiseksi Kurikan ja Kauhavan jäähalleissa 23.–27.2.

Lähde valaistulle, vajaan kahden kilometrin pituiselle kuntoreitille Seinäjoen Jouppilanvuoren maastoon. Joupiskan rinnekeskuksen läheisyydestä alkavan reitin varrelta löytyy laavu, kota, hiljentymispaikka, sotilasesterata, korsu ja taisteluhaudat.

Reippaile 7,7 kilometriä pitkällä Paukanevan pitkospuureitillä.

Keski-Pohjanmaa

Matkaa Kokkolaan Villa Elban kiintorasteille. Villa Elbasta saa kartan luontosuunnistukseen, ja matkaan voi lähteä suksilla tai lumikengillä.

Kuuntele hiihdon lomassa musiikkia, kun Kokkolan Talviharmonikka esiintyy Kokkolan Rastimajalla 22.2. kello 11–13. Samana päivänä kello 12–15 Palmahovissa järjestetään koko perheen ulkoilmatapahtuma, jossa on moottorikelkka-ajelua säävarauksella. Huskyvaljakkoajelulle pääsee Hollihaan puistossa maanantaina 23.2. kello 17–19.

Patikoi Metsäpeuranmaalla, jossa sijaitseva Peuran polku on eteläisen ja läntisen Suomen pisin merkitty retkeilyreitistö.

Pohjois-Pohjanmaa

Patikoi Karhunkierroksella Kuusamossa, hiihdä Kalajoella tai ihaile mäntymetsän tykkylunta Rokuan matkailualueella.

Seuraa avantouinnin SM-kisoja Oulun Raatinsaaressa 6.–8.3.

Kärsitkö kiireestä, muutoksista ja stressistä? Kehitä itseäsi osallistumalla henkisen hyvinvoinnin luennolle Kauppaporvarin Regattasalissa Raahessa 19.2. kello 17–18.30. Luennon teemana on ”kiireen keskellä ja muutosten tuulissa”, ja sitä vetää psykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti Mari-Kaarina Hiltunen.

Pirkanmaa

Retkeile Seitsemisen kansallispuistossa Ylöjärvellä tai tutustu Urjalassa Väinö Linnan synnyinmaisemiin.

Katso elokuvia Tampereen pääkirjasto Metson Pietilä-salissa lauantaina 21.2. Kello 11.30 esitetään Toivo Särkän Kulkurin Valssi ja kello 13.30 Risto Jarvan Jäniksen vuosi.

Tee lomasta astetta jännittävämpi osallistumalla Tampereen Matkailuoppaiden järjestämään ilmaiseen kummituskierrokseen lauantaina 21.2. Bussi lähtee kello 18 Keskustorin Vanhalta kirkolta ja palaa takaisin tuntia myöhemmin. Mukaan pääsevät kaikki, jotka mahtuvat kyytiin.

Opi historiaa osallistumalla opastettuun kierrokseen Höyrykonemuseossa ja Tekstiiliteollisuusmuseossa Työväenmuseo Werstaalla Tampereella 21.–22.2. kello 15.

Ympäri vuoden ilmaista tekemistä Tampereella tarjoavat Tallipiha, Pispalan portaat, päivän lehdet kirjastojen lukusaleissa, pääkirjasto Metson ja työväenmuseo Werstaan näyttelyt sekä Poliisimuseo Hervannassa.

Varsinais-Suomi

Reippaile Teijon kansallispuistossa ja tutustu 1800-luvun ruukkikylään, Mathildedaliin. Opastetulle Kyläpolulle voi osallistua tiistaina 17.2. kello 13.

Ota äkkilähtö lähilämpöön ja liiku maksutta Turun Impivaaran uimahallissa sunnuntaina 15. helmikuuta klo 9–17.

Luistele maksutta Turun Impivaaran ja Varissuon jäähalleissa yleisöluisteluaikoina.

Laula yhteislauluja Turun Kuralan kylämäen kahvilassa lauantaisin kello 13.

Nauti musiikista Naantalin Kylpylän paviljongissa, jossa on hiihtolomien aikaan esimerkiksi karaoketanssit, trubaduuri ja viihdepianisti.

Turun Vanhalla Raatihuoneella on sunnuntai-iltapäivisin maksuttomia musiikki- ja runoesityksiä.

Keski-Suomi

Luistele Jyväskylän retkiluisteluradalla Jyväsjärven jäällä. 2,5 kilometrin pituisen luisteluradan ympärillä kiertää myös 3,3 kilometriä pitkä hiihtolatu.

Tyynnytä kulttuurinjano ilmaisessa Keski-Suomen luontomuseossa, Kantelemuseossa, Toivolan vanhalla pihalla tai Korpilammella Höyrygalleriassa.

Kohota kuntoasi kiipeämällä Oravivuoren näköalatornille Korpilahdella Puolakassa. Tai osallistu Jyväshiihtoon sunnuntaina 22.2. tai Keuruu-Multia-laturetkeen 28.2.–1.3.

Etelä-Karjala

Ulkoile Imatran Ukonniemen alueella. Paista nuotiomakkaraa Lammassaaressa. Luistele ilmaiseksi ulkojäillä Imatralla Linnalan kentällä, Imatrankoskella, Mikonpuistossa tai Vuoksenniskassa.

Hiihdä Lappeenrannan Huhtiniemessä tai nauti rauhallisemmasta kävelyretkestä kaupungin linnoituksessa.

Käy tutustumassa Suomen itärajan puolustukseksi rakennettuun Salpalinjaan.

Pohjois-Karjala

Selvitä kuntosi Ilomantsin liikuntahallilla perjantaina 20.2. Kello 9–13 on ikäihmisten testipäivä, jossa pääsee testauttamaan kehonkoostumuksensa, puristusvoimansa ja tasapainonsa. Kello 13–18 mitataan työikäisiltä kehonkoostumus, liikkuvuus ja lihaskunto.

Lähde hiihtämään Ilomantsiin! Tarjolla on helppoja, keskivaikeita ja vaativia reittejä. Kirkonkylän hiihtoladut lähtevät Parppein liikuntakeskuksesta. Kokeile joko Havukan, Ruhkarannan, Tetrijärven tai Toivonlahden lenkkiä.

Joensuun torilla pidetään ampumahiihdon MM-kilpailun avajaiset 4.3. Markkinat ovat 5.–6.3. Kisatoriin kuuluva luistinrata on avoinna arkisin kello 15–21 ja viikonloppuisin klo 10–21 säävarauksella.

Pohjois-Karjalan museoon pääsee ilmaiseksi perjantaisin kello 15–17. Hiihtolomien aikaan esillä on Matkalla Karjalassa -perusnäyttelyn lisäksi suksinäyttely. Lisäksi hiihtäjänä kilpaillutkin Antti Ticklen kertoo murtomaahiihdosta ja sen harjoittelusta 28. helmikuuta ja 7. maaliskuuta.

Tutustu suomenhevoseen Kolin sataman Alamajan pihapiirissä 19.2. kello 12–14. Paikan päällä on myös rekiajelua. Kello 14 alkaen esitetään dokumentti Savottakaverina suomenhevonen.

Kolin luontokeskus Ukossa on 8. maaliskuuta asti ilmainen pääsy perhosesitykseen (maanantaisin kello 14), retkiruokavinkkituokioon (tiistaisin kello 14), Kevätloma Kolilla -lyhytelokuvaa katsomaan (torstaisin kello 14) tai Torsti-kuutin sukellusseikkaillut Saimaalla -lyhytelokuvaa seuraamaan (perjantaisin kello 14). Tiistaina 24.2. kello 18 tutustutaan geokätköilyyn lajin harrastajien opastamana.

Etelä-Savo

Retkiluistele Saimaan järviluonnossa Oravista Linnansaaren ja Rantasalmen Porosalmen kautta Lomakylä Järvisydämeen tai päinvastoin. Suuntaansa noin 30 kilometriä pitkä reitti on Suomen pisin hoidettu retkiluistelureitti. Lyhyempiä pätkiä Etelä-Savossa on tarjolla Punkaharjulla, Rantasalmella ja Pullinlahdella.

Hiihdä Mikkelissä Mäntyharjulla ja Kalevankankaalla. Tutustu Raikuun Salpa-aseman bunkkereihin sekä Kerimäen panssariesteisiin viitoitetulla luontopolulla.

Käy nappaamassa kirjaston informaatikon tarjoamia lukuvinkkejä Pieksämäellä kulttuurikeskus Poleenin kirjakahvilasta 17.2. kello 18.

Pohjois-Savo

Osallistu valokuvasuunnistukseen Aholansaaressa! Tehtävänä on etsiä valokuvissa olevat rakennukset Aholansaaren pihapiiristä ja vastata kohteissa oleviin kysymyksiin. Kaikki osallistujat saavat pienen palkinnon.

Seuraa Finland Ice Marathonia, Suomen vanhinta luonnonjäällä järjestettävää luistelukisaa, Kuopion matkustajasatamassa lauantaina 21.2.

Patikoija löytää perinteisiä luontopolkuja Puijolta, Kolmisoppi-Neulamäen alueelta, Katiskaniemeltä ja Halmejoelta.

Tutustu suomenhevosen vaiheisiin talvisodassa Kaavin Nuorisotalon multimedialuennolla 19.2. kello 19. Luennoitsijana toimii tietokirjailija Ilmari Ojala.

Kainuu

Lähde hiihtämään: jokaisessa Kainuun kunnassa on kymmeniä kilometrejä hyvin hoidettua ja merkittyä latuverkostoa, sekä aloitteleville että konkareille.

Kajaanin kauppatorilla järjestetään perinteiset helmimarkkinat 20.2.

Perehdy luontokuvaukseen Suomussalmen Teatteri Retikassa 17.2. kello 18. Retkeilystä kirjoittava tietokirjailija Jouni Laaksonen kertoo työstään.

Käsitöiden harrastajan kannattaa suunnata Suomussalmen pääkirjastoon 18.2. kello 17.30. Kutomisen tai virkkaamisen ohessa siellä kuunnellaan novelleja, nautitaan iltakahvit ja tehdään hyväntekeväisyyttä – työt voi lahjoittaa SPR:n kylmien maiden avustuskohteisiin.

Kuuntele musiikkia Kajaanin Kaukametsän salissa 21.2. kello 14. Paikalla esiintyy nuoria pianisteja ympäri Kainuuta. Samaisessa paikassa on 28.2. Kalevala-juhla, jonka puitteissa kuullaan ja nähdään musiikki-, lausunta- ja tanssiesityksiä.

Koirien ystävät nauttivat 8.3. asti auki olevasta Haukkua halki historian -näyttelystä Kainuun Museossa Kajaanissa.

Lappi

Osallistu Levillä aikuisille suunnattuun telemark-kurssiin perjantaisin klo 12–13.30. Hiihtolomaviikoilla 8 ja 9 on myös sähköautojen koeajoviikot Poron blugarilla. Paikan päällä voi kokeilla menopelejä ja katsella latausnäytöksiä ja kilpailuja.

Lähde hiihtoretkelle Urho Kekkosen kansallispuistoon. Alueella on 37 autio- ja varaustupaa, ja myös laavuja ja tulipaikkoja löytyy tasaisin välimatkoin. Kansallispuiston korkein huippu, Sokosti, odottaa valloittajia.

Tutustu luontokeskus Naavan luontonäyttelyyn Pyhä-Luostolla. Piristy Ahvenlammen ympäri kiertävällä 2,8 kilometrin reitillä.

Laske Enontekiössä Käsivarren tuntureille, pilki Saana-järvellä, hiihdä Pallastunturin kansallispuistossa tai vieraile Tunturi-Lapin luontokeskuksen luontoilloissa Hetassa.

Patikoi Posiolla Korouoman ruhjelaaksoon, nautiskele luonnosta Riisitunturin kansallispuistossa tai vetäydy hiljaisuuteen Mustarinnantunturiin, josta puuttuvat merkityt polut.

Kemissä voi frisbeegolfata tai hiihtää tai kävellä meren jäälle tehdyllä, Selkäsaareen johtavalla polulla.

Ahvenanmaa

Vaella Kyrkledenin, Sadinledenin, Jomalaledenin tai Lemlansledenin reitti. Valitse matka oman kuntosi mukaan – jotkin reitit vaativat tuntien, jotkin päivien taivalluksen. 13 kilometrin Kyrkledenin reitillä näkee esimerkiksi Kastelholman ja Bomarsundin linnoitukset ja Lemlansledenin reitillä 1200-luvulta peräisin olevan Lemlandin kirkon.

Jos vaellusreitti tuntuu liian isolta palaselta, valitse kevyempi luontopolku esimerkiksi Sottungassa tai Föglössä.

Pilki lounaaksi ahventa tai kuhaa ja yritä bongata merikotkia Getassa.

Lähteet: Maakunnille lähetetty kysely, Uusimaa.fi, Markkinat.net, Esavo.fi, Savonsanomat.menoinfo.fi, Visitoulu.fi, Vora.fi, Minnenyt.fi, Luontoon.fi

Kuvat: Lehtikuva, Colourbox.com, All Over Press

Lue myös:

    Uusimmat