Mainos

Viestintävirasto huolissaan: Kukaan ei tiedä tietojärjestelmien uhkista

Viestintävirasto arvostelee valtionlaitosten tietoturvaa. Viraston tietoturvayksikön päällikkö Erka Koivusen mukaan Suomesta puuttuu taho, joka pystyisi kootusti seuraamaan julkishallinnon tietoturvatilannetta.

– Viestintävirasto on tietoturvaloukkausten käsittelijä, mutta meidän mandaattimme ei tällä hetkellä ulotu julkisen hallinnon järjestelmiin. Meillä ei ole toimeksiantoa suojata julkista hallintoa tietoturvaloukkauksia vastaan.

Koivusen mielestä Suomesta puuttuu kokonaiskuva julkisen hallinnon tietojärjestelmien uhista. Tietoturvasta huolehtiminen on hajautettu ministeriöihin, virastoihin ja kuntiin.

– On aika huolestuttavaa, että kukaan ei oikein tiedä, miten Suomen julkisen hallinnon tietojärjestelmät ovat uhattuina. Me saamme hajanaista tieto sieltä täältä.

Koivusen mukaan viestintävirastolla tulisikin olla paremmat mahdollisuudet tarjota tietoturvaloukkausten torjuntaan liittyvät palvelut koko yhteiskunnalle.

Valtion tietojärjestelmiin hyökätään jatkuvasti, ja Viestintävirasto käsittelee päivittäin lukuisia ohjelmistohaavoittuvuuksia.

– Rutiiniasioita ovat esimerkiksi web-palvelinten murrot, joissa palvelimeen yritetään lisätä tietoa eikä niinkään varastaa. Se, mitä sinne lisätään, on tyypillisesti haittaohjelmia. Häviävän pieni osuus näistä tietomurroista johtaa tietovuotoihin, Koivunen sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.