Mainos

Vienti supistui 11 prosenttia heinäkuussa

Viennin heinäkuisesta supistumisesta huolimatta alkuvuoden kokonaisvienti on kaksi prosenttia plussalla.

Suomen viennin arvo jäi heinäkuussa 11 prosenttia pienemmäksi kuin vastaavaan aikaan vuotta aiemmin. Vienti supistui Tullihallituksen julkistaman kuukausikatsauksen mukaan prosenttiyksikön enemmän kuin ennakkotiedoissa arvioitiin. Vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden viennin arvo nousi kuitenkin edelleen kaksi prosenttia suuremmaksi kuin vuotta aiemmin.

Kauppataseen ylijäämä oli heinäkuussa 5,1 miljardia markkaa eli 1,1 miljardia markkaa pienempi kuin ennakkotiedoissa. Ylijäämän supistuminen ennakkoarviosta johtui siitä, ettei vienti vähentynyt niin paljon kuin ennakkotiedoissa odotettiin. Tammi-heinäkuussa Suomen kauppataseen ylijäämä oli 1,9 miljardia markkaa suurempi kuin vuotta aiemmin.

Ulkomaankaupan ylijäämä oli heinäkuun ulkomaankauppatilaston mukaan 40,7 miljardia markkaa, kun se vastaavaan aikaan vuotta aiemmin oli 38,8 miljardia markkaa. Viennin supistuminen johtuu ennen muuta sähköteknisen teollisuuden viennin vähentymisestä kymmenyksellä viime vuoteen verrattuna. Metsäteollisuuden ja muun metalliteollisuuden vienti kasvoi alkuvuonna vielä muutaman prosentin viime vuoden vastaavasta ajasta.

Viennin arvo oli heinäkuussa 20 426 miljoonaa markkaa ja tammi-heinäkuussa 163 416 miljoonaa markkaa. Tuonnin arvo oli samaan aikaan 15 345 miljoonaa markkaa ja 122 754 miljoonaa markkaa. Sekä viennin että tuonnin arvo oli heinäkuussa kuluvan vuoden alhaisin.

Sähkötekniikka veti viennin laskua

Sähköteknisten tuotteiden ja optisten laitteiden vienti jäi tammi-heinäkuussa kymmenen prosenttia pienemmäksi kuin vuotta aiemmin ja oli arvoltaan 45,1 miljardia markkaa. Ryhmän sisällä radio-, televisio- ja tietoliikennevälineiden vienti supistui 12 prosenttia 31,5 miljardiin markkaan.

Massan, paperin ja paperituotteiden vienti nousi tammi-heinäkuussa 36,0 miljardiin markkaan eli kolme prosenttia suuremmaksi kuin vuotta aiemmin.

Kone- ja laitevienti kasvoi 13 prosenttia 18,4 miljardiin markkaan. Perusmetallien ja metallituotteiden viennin arvo nousi 14,7 miljardiin markkaan eli kaksi prosenttia suuremmaksi kuin edellisvuonna. Sähköteknisten tuotteiden ohella koksin ja öljytuotteiden vienti supistui 10 prosenttia ja puutavaran vienti 2 prosenttia.

Kulkuneuvojen viennin arvo kohosi tammi-heinäkuussa 11,3 miljardiin markkaan eli 40 prosenttia suuremmaksi kuin vuotta aiemmin. Kemian teollisuuden vienti kasvoi alkuvuonna 8 prosenttia 9,6 miljardiin markkaan.

Alueellisesti tarkastellen Suomen viennin väheneminen johtui Euroopan unioniin suuntautuvan viennin supistumisesta. Suomen ulkomaankauppa Yhdysvaltain, Venäjän, Kiinan ja Japanin kanssa kasvoi edelleen melko ripeästi vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana.

Suomen EU-vienti supistui alkuvuonna

Suomen vienti Eurooppaan jäi tammi-heinäkuussa kaksi prosenttia pienemmäksi kuin vuotta aiemmin. Vienti EU-maihin supistui 3 prosenttia edellisvuodesta. EU-viennin arvo oli 163,4 miljardia markkaa ja osuus koko viennistä 55,3 prosenttia.

Suomen ulkokaupan vienti kasvoi 8 prosenttia ja kehitysmaakauppa 6 prosenttia. Niiden osuudet koko viennistä olivat 44,7 prosenttia ja 14,3 prosenttia.

Vienti Venäjälle kasvoi tammi-heinäkuussa kolmanneksen eli 34 prosenttia 8,7 miljardiin markkaan. Tuonti Venäjältä kasvoi 14 prosenttia 13,1 miljardiin markkaan. Vienti Viroon supistui 30 prosenttia 3,7 miljardiin markkaan. Tuonti Virosta kasvoi samaan aikaan 67 prosenttia ja kohosi 4,7 miljardiin markkaan.

Suomen vienti Kiinaan kasvoi vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana viisi prosenttia ja oli arvoltaan 4,4 miljardia markkaa. Tuonti Kiinasta oli samaan aikaan 3,8 miljardia markkaa, missä kasvua oli 11 prosenttia. Vienti Japaniin kasvoi alkuvuonna 3 prosenttia ja tuonti Japanista supistui 26 prosenttia. Viennin arvo oli 3,0 miljardia markkaa ja tuonnin avo 5,2 miljardia markkaa.

Suomen vienti Yhdysvaltoihin nousi alkuvuoden aikana lähes puolta suuremmaksi kuin vuotta aiemmin ja oli arvoltaan 13,6 miljardia markkaa. Yhdysvalloista Suomen tuotiin tammi-heinäkuussa tavaraa 8,2 miljardilla markalla, missä kasvua vuotta aiempaan verrattuna oli yksi prosentti. Yhdysvaltain osuus Suomen viennistä oli alkuvuonna 8,3 prosenttia ja Suomen tuonnista 6,7 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.