Vieläkö kryptovaluuttoihin kannattaa sijoittaa? Suomalainen asiantuntija tylynä: "Jonkinnäköisestä pyramidipelistä on todellakin kyse"

Bitcoin ja muut kryptovaluutat syöksykierteessä – asiantuntija kertoo, mistä on kyse 10:24
Bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat syöksykierteessä. Asiantuntija kertoo, mistä on kyse.

Suomalaisasiantuntijan mukaan kryptovaluutoilla on tällä hetkellä lähinnä viihdearvoa.

Kryptovaluutat ovat kokeneet viime kuukausina kovia. Useiden kryptovaluuttojen, kuten Bitcoinin, arvo on romahtanut.

Kryptovaluuttojen huippuasiantuntija kuitenkin kyseenalaistaa sen, onko kryptovaluutoilla koskaan mitään arvoa ollutkaan.

Suomen Pankin digitalisaation johtava neuvonantaja Aleksi Grym vastasi kysymyksiin kryptovaluutoista sekä niiden tulevaisuudennäkymistä.

Kuinka paljon kryptovaluuttojen markkinoilta on pyyhkiytynyt pois?

– Voidaan esittää joku luku, mutta voidaan myös kysyä, onko arvoa koskaan varsinaisesti ollutkaan. Niiden hinta vaihtelee niin voimakkaasti suuntaan ja toiseen. Voidaan puhua jonkinlaisista hintakuplista ja silloin mitään todellista arvoa ei ole missään vaiheessa ollutkaan.

Onko epätavallista se, että kryptovaluutat reagoivat voimakkaasti yleiseen talouskehitykseen?

– Ei kannata ylitulkita niiden hintojen liikkeitä. En näe, että olisi mitään selkeää yhteyttä kryptovaluuttojen hintojen ja yleisen talouskehityksen välillä. Kryptovaluutat ovat ihan oma toimialansa ja markkinansa.

Kiina on asettanut Bitcoinia koskevia rajoituksia. Mikä merkitys toimilla on ollut?

– Kiinan toimilla on varmaan ollut merkittävä vaikutus, koska kryptovaluuttojen toimialasta merkittävä osa on aikaisemmin toiminut Kiinassa. Puhutaan esimerkiksi louhinnasta. Nyt, kun toimintaa on siellä rajoitettu, se on siirtynyt muihin maihin. Kiinan sääntelytoimintaa antaa esimerkkiä muille maille.

Mitä nyt nähty rojahdus merkitsee kryptovaluutoille pidemmällä aikavälillä?

– Sillä ei välttämättä ole pitkällä aikavälillä kovin suurta merkitystä, koska hintojen vaihtelut ovat olleet kaikkien tiedossa ja se on näiden ideakin. Voimakas hintavaihtelu on tapa, jolla voi tehdä mahdollisesti voittoja kryptovaluutoilla.

Mihin virtuaalivaluuttoja tarvitaan?

– Niitä ei tarvita oikeastaan mihinkään. Niillä on lähinnä viihdearvoa, ihmiset hakevat niistä jännitystä. Voidaan verrata jonkinlaiseen pelaamiseen ja se on ainoa hyöty, jota ihmiset niistä kokee. Mitään reaalitaloudellista merkitystä niillä ei ole.

Miksi virtuaalivaluuttoja ei käytetä valuutan tavoin maksuvälineenä?

– On kaksi pääasiallista syytä. Ensiksikin kryptovaluuttojen, kuten Bitcoinin, yksikkö vaihtelee voimakkaasti eikä voida luottaa siihen, että sen arvo säilyy. Kukaan ei oikeastaan halua ottaa vastaan sellaista maksuna. Toinen syy on se, että niiden järjestelmä on tehoton ja aika kömpelö maksujärjestelmänä.

– Nykyiset maksujärjestelmät ja valuutat toimivat aivan mainiosti ja kryptovaluutat eivät tarjoa siihen minkäänlaista parannusta.

Minkälainen mainehaitta Bitcoinille on sen louhinnan aiheuttama valtava sähkönkulutus?

– Sillä saisi olla suurempikin mainehaitta siksi, että kyse on aika vakavasta ongelmasta. Bitcoinin ja kryptovaluuttojen ympäristöjalanjälki on todella huolestuttavan suuri. Siitä voisi puhua enemmänkin ja mainehaitta saisi olla suurempikin.

– Ne, jotka keinottelevat kryptovaluutoilla ja joilla on rahaa kiinni siinä, eivät halua että toimintaa rajoitetaan ympäristösyistä ja sitä peitellään ja puolustellaan jonkinlaisella innovatiivisuudella.

Mitä mieltä olet arvioista, joiden mukaan virtuaalivaluutat vain valtavan mittaluokan Ponzi-huijaus?

– Minusta ne ovat oikean suuntaisia arvioita. Ponzi-huijauksesta ei voi sikäli puhua, että taustalla ei ole ketään yksittäistä Ponzia, huijaria. Mutta niiden toimintaperiaate on samantyyppinen eli jonkinnäköisestä pyramidipelistä on todellakin kyse.

Millaisena näet kryptojen tulevaisuuden ja ennustaako hintaromahdus niiden kulta-ajan loppua?

– En usko että yksittäinen hintaromahdus ennustaa loppua. Hintavaihteluita on ollut ennenkin ja ne kuuluvat asiaan. Sen sijaan voi olla niin, että viranomaisten sääntelytoimenpiteet rajoittavat toimintaa tulevaisuudessa niin, että mielenkiinto tätä toimialaa kohtaan vähenee.

Lue myös:

    Uusimmat