Mainos

Video: Huumekoirille kilpailija? Saksassa opetetaan mehiläisiä huumeiden etsintään

Koiria on koulutettu vuosikausia havaitsemaan huumeita ja koirat ovatkin huumeita vastaan taistelevien viranomaisten luottoapureita.  

Saksassa kehitetään nyt kilpailijaa perinteiselle huumekoiralle - nimittäin mehiläisistä. Tutkijat ovat vakuuttuneet siitä, että mehiläisten hajuaisti voi auttaa hyönteisiä havaitsemaan huumeita paremmin kuin koirat.

Fraunhofer-instituutissa Saksan Geissenissä mehiläisiä testataan nyt laboratoriossa. Mehiläiset havaitsevat hajuja tuntosarviensa avulla jopa kolmen kilometrin päästä. Tutkijat havaitsivat, että mehiläiset pystyvät myös haistamaan kukkien lisäksi muun muassa huumeita, kuten kokaiinia ja heroiinia. Tutkijat altistavat laboratoriossa mehiläisiä huumeen hajulle ja antavat sille vaarattoman elektronisen shokin hajun aikana.

Tutkijoiden mukaan elektroninen shokki on mehiläisille epämiellyttävä, mutta vaaraton. Oppimisprosessi huumemehiläiseksi kestää alle 15 minuuttia, huumekoiraa koulutetaan usein jopa vuoden päivät.

Tutkijat kaavailevat nyt, että huumemehiläisiä pystyttäisiin käyttämään esimerkiksi lentokentillä siten, että epäilyttävä matkalaukku ohjattaisiin laatikkoon, joka on täynnä mehiläisiä. Jos mehiläiset haistavat huumeita ilmassa, ne yrittävät vetäytyä kohteesta pois, koska ovat oppineet hajusta seuraavan jotain ikävää. Viranomaisten kantaa aiheeseen ei tiedetä.

Mehiläisiä käytetään jossain päin maailmaa jo havaitsemaan muun muassa maamiinoja ja pilaantunutta ruokaa ravintoloissa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.