Mainos

Video: Huippuopettaja avaa menetelmiään – nämä ovat avaimet menestykseen luokkahuoneessa

Maailman parhaita opettajia etsivässä kilpailussa kymmenen parhaan ehdokkaan joukkoon päässyt suomalainen Maarit Rossi avaa opetusmenetelmiään videolla.

Yli 30 vuotta opettanut Rossi kertoo, että ryhmässä keskustelu ja töiden tekeminen on avain menestykseen luokkahuoneessa.

Hänen mukaansa syy opiskelijoiden haluttomuuteen opiskella matematiikkaa ei ole oppiaineessa itsessään, vaan väärissä opetusmenetelmissä.

Opetus voi muuttaa opiskelijoiden asenteita

Aloittaessaan matematiikan opettamisen uudelle ryhmälle, Rossilla on ollut tapana pyytää opiskelijoita piirtämään kuva tyypillisestä matematiikan tunnista.

– Kuvissa oppilaat istuvat riveissä, opettaja on yleensä ainoa joka puhuu, eikä oppilaiden ja opiskelijoiden välillä ole minkäänlaista yhteyttä. Oppilaiden kasvot ovat piirroksissa hämmentyneitä, eivätkä he näytä tietävän, mitä on meneillään.

Kun hän on opettanut lapsia kolme vuotta, hän pyytää heitä piirtämään kuvan tavallisesta oppitunnista uudemman kerran.

– Muutos on valtava. Nyt he piirtävät siitä, miten he tekevät töitä yhdessä. Kun katson oppilaiden piirtämiä kasvoja, ne hymyilevät – oppilailla on hauskaa.   

Huippuopettaja tuo matematiikan lähelle

Rossi kertoo, että opetuksesta voi tehdä mielekästä tarjoamalla opiskelijoille matemaattisia ongelmia, jotka liittyvät heidän omiin elämiinsä.

Myös matemaattisten kysymysten havainnollistaminen motivoi oppilaita. Aiheisiin on helpompi tarttua, kun ne tulevat käden ulottuville. 

– Esimerkiksi kerran oppilaat loivat mallin kuutiometristä tikkujen avulla.

– Kun he soveltavat oppimaansa uudella tavalla, he eivät enää kysy, mikä on matematiikan tarkoitus.

Rossin mukaan etenkin tytöt suoriutuvat matematiikassa paremmin, kun opetus ei noudata totuttua kaavaa, jossa opettaja luennoi ja oppilaat kuuntelevat.

– He nauttivat siitä, kun he pääsevät puhumaan ja väittelemään keskenään.

Varkey Foundation Global Teacher Prize 2016 -kilpailun kymmenen finalistia julkaistiin tänään. Suomalainen Rossi valittiin parhaiden joukkoon 50 opettajan ehdokaslistalta. Kilpailuun haki yhteensä yli 8000 opettajaa ympäri maailman.

Kilpailun palkinnot jaetaan maaliskuussa Dubaissa, jossa kilpailun finalistit pääsevät esittelemään opetusmenetelmiään opetusmaailman huipulle.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja