Mainos

Veteraanikeräyshuijauksesta lisää syytteitä

Sotaveteraanien keräyshuijauksen toisen haaran syyteharkinta on saatu valmiiksi. Keskusrikospoliisista vahvistetaan, että rahaa kerättiin yhteensä 4,6 miljoonaa, mutta veteraanit saivat summasta vain 20 000 markkaa.

Kolme Itsenäisen Suomen veteraanikuntoutuksen tuki ry:n nimissä toiminutta henkilöä saa syytteen rahankeräysrikoksesta ja törkeästä petoksesta. Bisneksen liikeidea oli se, että yleisöön vetoavan yhdistyksen nimissä kerättiin rahaa pääasiassa yrityksiltä. Rahan antajien joukossa on myös lakiasiaintoimistoja.

Puhelinmyyjät keräsivät rahaa vuosina -96 ja -97. Lähes kaikki myyjät olivat hyvää tarkoittavia ihmisiä, jotka saivat provisiopalkkion joka puhelusta. Myyjillä oli käytössään tietokoneliuskat, joiden avulla käytiin systemaattisesti läpi yrityksiä.

Veteraanikuntoutuksen tuki ry:n keräyshuijaus on pienempi haara jutussa, jossa suurimman osan rahoista keräsi Talvisodan veteraanit ry. Myös toiminnan malli oli kopio Talvisodan veteraanit ry:ltä. Itsenäisen Suomen Veteraanikuntouksen tuki ry kanavoi keräysrahat apuyhtiönä toimineelle Heikinpoika Oy:lle.

Koko maahan ulottunut rahankeräyshuijaus paljastui Joensuussa keskusrikospoliisin omien tutkimusten perusteella. Ensimmäiset kiinniotot jutussa tehtiin vuosi sitten. Iskut toimipaikkoihin tehtiin yllättäen, joten poliisi sai omaisuutta takavarikkoon melko paljon. Käytännössä iskut lopettivat yhdistysten toiminnan.

Koko keräyshuijauksessa rahaa kertyi noin 12 miljoonaa markkaa ja sen tuotosta veteraanit saivat noin 40 000 markkaa. Rikostutkinnassa selvisi, että keräyksiin osallistui yli 20 000 yritystä ja yksityistä kansalaista. Keräystoimintaa harjoittaneilla yhdistyksillä ei ole ollut mitään yhteistyötä virallisten valtakunnallisten veteraanijärjestöjen kanssa.

Keräyshuijauksen kummankin haaran juttuja käsitellään ensi vuoden alussa Helsingin käräjäoikeudessa. Kummassakin haarassa on syytteessä kolme henkilöä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.