Verohallinto: Ulkomaalaisten työsuhteita naamioidaan yrittäjyydeksi

Verohallinnon mukaan talousrikokset ja harmaa talous tuottavat yhteiskunnalle merkittäviä vahinkoja.

Työnantajat naamioivat ulkomaalaisten työntekijöiden työsuhteita yrittäjyydeksi hakien tällä tavoin taloudellista hyötyä. Asiasta kertoo Verohallinto. Sen mukaan harmaan talouden valvontaa tekevät viranomaiset törmäävät ilmiöön yhä useammin. Ilmiö on Verohallinnon mukaan yleinen erityisesti rakennus- ja siivousalalla.

Havainnot käyvät ilmi valvontatuloksista.

Viranomaisten havaintojen mukaan työnantajat hämärtävät aiempaa useammin työ- ja toimeksiantosuhteen välistä rajaa ja siirtävät velvollisuuksiaan työntekijöille. Verohallinnon mukaan viranomaiset joutuvat usein tekemään rajanvetoa työsuhteen ja yrittäjyyden välillä.

– Pelkästään työsuojeluviranomaisten eli aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueiden viime vuonna tekemässä valvonnassa niin sanottuja kevytyrittäjiä tavattiin 71 tarkastuksella yli 400 henkilöä. Myös muut viranomaiset, esimerkiksi ely-keskus, ovat havainneet valvonnassa työsuhteita, jotka on yritetty naamioida yrittäjyydeksi, Verohallinto kertoo tiedotteessa.

Verohallinnon mukaan osa työnantajista käyttää myös oleskelulupajärjestelmää väärin. Työntekijöille saatetaan hakea maahan tullessa työntekijän oleskelulupaa, mutta käytännössä työntekijä laitetaan pian työskentelemään yrittäjänä tai kevytyrittäjänä. Näin ollen mahdollinen työsuhde jää hyvin lyhyeksi tai ei toteudu ollenkaan.

– Hyvin usein työnantajat eivät työsuhteessakaan noudata sen vähimmäisehtoja ulkomaalaisten työntekijöiden kohdalla, Verohallinto kertoo.

Verohallinnon mukaan työsuojeluviranomainen havaitsi tarkastuksissaan puutteita erityisesti palkkauksessa. Suurimmat puutteet liittyivät maksetun peruspalkan ja erilaisten lisien korvaamiseen. Puutteita oli eniten rakennus- ja ravintola-aloilla.

Verohallinnon mukaan talousrikokset ja harmaa talous tuottavat yhteiskunnalle vuosittain satojen miljoonien menetykset.

Lue myös:

    Uusimmat