Suomalainen paljasti epäillyn ihmiskauppavyyhdin – ruokalähetit työskentelivät palkatta jopa kellon ympäri

Poliisi tutkii ruokalähettipalveluihin liittyvää ihmiskauppaa: "Uhrit on saatu maksamaan huomattavia summia" 2:31
Näin Malinen kertoi kyseistä rikosvyyhdistä alkuvuodessa.

Itä-Uudenmaan poliisi on saanut valmiiksi tutkinnan ruokalähettipalveluihin liittyvästä epäillystä ihmiskaupasta. Poliisin mukaan epäiltyjen rikosten uhrit tulivat Suomeen työskentelemään vuoden 2021 keväällä. Heidät erehdytettiin luulemaan, että he tulisivat työskentelemään rikoksesta epäillyn ravintolassa.

Työntekijän sijaan heistä tuli kuitenkin yrittäjiä perustettuun yhtiöön. Käytännössä he kuitenkaan eivät olleet yrittäjiä, vaan tekivät töitä rikoksesta epäillylle.

– Todellisuudessa asianomistajat auttoivat rikoksesta epäiltyä ruokalähettikuljetuksissa ja tässä roolissa ”työskentelivät” rikoksesta epäillyille saamatta korvausta tehdystä työstä. Toisin sanoen asianomistajat ovat olleet täysin riippuvaisia siitä, miten rikoksesta epäilty oli heitä kohdellut, sanoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja Sari Malinen.

Malinen kertoo MTV Uutisille, että tällainen toimintatapa on valitettavan yleinen ihmiskaupparikoksissa. Hyväksikäytetty henkilö naamioidaan yrittäjäksi, jolloin tämän huomattava työmäärä on selitettävissä vapaaehtoisella yritystoiminnalla.

Koska tällaisessa tilanteessa ei ole esimerkiksi erilaisia työnantajavelvoitteita, on viranomaisten vaikeampi huomata ihmiskauppatilanne ja puuttua. Myös näytön saaminen rikoksesta vaikeutuu.

– Teko on helpommin peiteltävissä, Malinen kuvailee. 

Työskentelivät pakkotyömäisissä olosuhteissa

Poliisin mukaan uhrien olosuhteet ovat olleet pakkotyön kaltaiset.

– Asianomistajat on saatu työskentelemään yrittäjinä ruokalähettitehtävissä joka päivä aamupäivästä iltaan, noin 11–12-tuntisia päiviä, ilman palkkaa tai muuta korvausta. Tämän lisäksi rikoksesta epäilty henkilö on hallinnut asianomistajien pankkitilejä, tiedotteessa sanotaan.

Poliisin mukaan rikoksissa hyväksikäytettiin uhrien riippuvaista asemaa ja kielitaidottomuutta.

– Asianomistajat ovat lisäksi joutuneet maksamaan rikoksesta epäillylle erinäisiä maksuja ja he ovat olleet toimeentulostaan ja asumisestaan täysin riippuvaisia rikoksesta epäillystä. He ovat olleet riippuvaisia myös rikoksesta epäillyn heille antamista tiedoista ja tuesta koskien Suomessa elämistä.

Uhreille aiheutui poliisin mukaan reilun vuoden aikana noin 45 000 euron taloudellinen vahinko.

Sivullinen paljasti rikokset – poliisi kehottaa ihmisiä pitämään silmänsä auki

Epäillyistä rikoksista poliisille kertoi lopulta suomalainen henkilö, joka ei liity tekoon.

– Kuultuaan näistä olosuhteista ja tultuaan tietoiseksi hän on avustanut asianomistajia ja ilmoittanut poliisille, Malinen kuvailee.

Malisen mukaan tämä käy myös esimerkiksi siitä, miten jokainen kansalainen voi auttaa ihmiskaupan paljastamisessa. Jokapäiväisessä elämässä tulee kiinnittää huomiota ostosten hintaan.

– Hetken seisahtuu sen kanssa, että onko mahdollista, että tällä hinnalla, jolla tätä palvelua on hankkimassa, on kaikki velvoitteet suoritettu ja saadaan vielä työstä inhimillinen, asianmukainen korvaus, Malinen sanoo.

Hän uskoo, että suomalaiset ovat siinä määrin valveutuneita, että ymmärtävät, millaista hintaa asianmukainen palkka jostain tuotteesta tai palvelusta vaatii.

Jos tekee havaintoja epäilyttävistä työolosuhteista tai työntekijöiden kohtelusta, niin epäkohdista kannattaa hänen mukaansa ilmoittaa poliisille.

Hän muistuttaa, että ihmiskaupan uhrien lisäksi rikosten selvittäminen auttaa koko yhteiskuntaa. Kun epärehelliset toimijat saadaan pois markkinoilta, eivät rehelliset yrittäjät kärsi epäterveestä kilpailusta, jolla rikoksien avulla voidaan myydä palveluita ja tuotteita muita halvemmalla.

Ihmiskaupparikokset lisääntyneet merkittävästi - poliisilla tutkinnassa iso juttu liittyen ruokalähettipalveluihin 10:51
Miten työperäinen hyväksikäyttö ja ihmiskauppa tyypillisesti toimii? Mistä maista uhrit ja epäillyt useimmiten ovat? Katso koko haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat