Mainos

Verkkohuutokaupat yleistyvät asuntokaupoissa

Asuntojen välityksessä on tapahtumassa murros, kun internet on lyömässä läpi uutena keinona tehdä kauppaa, kertovat useat kiinteistövälittäjät. Viimeisimpänä uutuutena ovat tulleet asuntojen verkkohuutokaupat.

Kiinteistömaailman toimitusjohtajan Tommi Rytkösen mukaan ei tarvitse kummoisia ennustajanlahjoja arvioidakseen, että uudet markkinointitavat rantautuvat tänä syksynä laajalti Suomeen.

Kiinteistömaailma kertoi tänään perustavansa verkkohuutokaupan, jossa näkyvät asunnoista tehdyt tarjoukset. YIT ja Oikotie ilmoittivat omasta palvelustaan perjantaina. Kiinteistömaailman palvelu käynnistyy "ennen kuin talven lumi on maassa". YIT aloittaa tämän kuun puolivälissä.

Muista välittäjistä ainakin Igglolla ja Realia Groupin välitysyhtiöillä Huoneistokeskuksella ja SKV:llä on suunnitelmia internetpohjaisten palvelujen laajentamisesta tänä syksynä.

Verkkohuutokaupassa asunnon myyjä asettaa vähimmäishinnan, johon kiinnostuneet ostajat voivat vastata korkeammilla hintaehdotuksillaan. Varsinaiset kirjalliset tarjoukset tehdään välittäjän kautta asuntoesittelyn jälkeen. Ehdotukset ja tarjoukset ovat kaikkien näkyvillä internetissä.

Rytkösen mukaan tarjousten julkisuus lisää asuntokaupan avoimuutta. Huutokaupan avulla asunnolle muodostuu oikea markkinahinta, kun nykyisin ostaja joutuu miettimään, tuliko maksettua liikaa, ja myyjä, tuliko myytyä liian halvalla.

Myöhään liikkeelle

Suomen asuntomarkkinoita hämmentäneen Igglon hallituksen puheenjohtaja Jussi Nurmio pitää verkkohuutokauppojen perustamista luonnollisena kehityksenä. Igglo tuo oman verkkohuutokauppansa markkinoille lokakuussa.

Nurmio ennustaa, että uudet internetpalvelut ovat vasta alkua asuntojen välityksessä tapahtuvassa murroksessa. Hänen mukaansa vauhti on niin kiivasta, että on vaikea arvioida, mitä alalla tapahtuu vuoden sisällä.

Nurmio huomauttaa, että uusien verkkopalvelujen tulo Suomeen lähtee yllättävän myöhään liikkeelle. Asuntotarjousten julkisuus on jo yleistä muualla Pohjoismaissa ja Euroopassa.

Järkevä uudiskohteissa

Realian toimitusjohtaja Risto Kyhälä on varovaisempi uusien verkkopalvelujen suhteen. Hänen mukaansa ylivoimainen valtaosa asiakkaista luottaa perinteisiin menetelmiin.

Kiinteistömaailma sen sijaan ennakoi, että peräti kolmannes kaupoista tehtäisiin verkon avustuksella jo ensi vuonna.

Kyhälän mukaan myös Realia harkitsee tiettyjen verkkopohjaisten menetelmien tuomista markkinoille jo tämän syksyn aikana. Hän arvioi, että uudet palvelut yleistyvät pikku hiljaa.

Uudiskohteissa verkkohuutokauppa on hyvinkin järkevä systeemi, hän sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.