Venyttääkö vuotava hana sinunkin hermojasi? Tutkijat löysivät vihdoin selityksen korvia riipivään ääneen

0:37

Vuotavasta hanasta tippuva vesi voi ajaa hulluuden partaalle säännöllisin väliajoin ärsyttävällä äänellään. Nyt tiedemiehet ovat selvittäneet, mistä ääni on lähtöisin ja miten sen saa hiljennettyä.

Brainstrom vai green needle? Yllä olevalla videolla toimittajat testaavat, mitä hittivideolla oikein kuuluu!

Kun äänitutkija Anurag Agarwal vieraili ystävänsä luona, hän huomasi jälleen, kuinka sietämätön on tippuvan veden ääni.

Tiputtelun ansiosta yöunensa menettänyt Agarwal alkoi miettiä, mikä hermoja raastavan äänen aiheuttaa. Selvisi, ettei kukaan ollut asiaa tutkinut – toisin kuin sitä, miksi tietyt äänet meitä ärsyttävät.

Syypää löytyi pinnan alta

Nyt Agarwalin johtama, Cambridgen yliopiston tutkijoiden tutkimus on selvittänyt ärsyttävän äänen alkuperän. Salaisuus paljastui modernia teknologiaa hyödyntämällä, kun tutkijat kuvasivat vuotavaa hanaa ja äänittivät veden tippumisesta aiheutuvaa ääntä.

Kävi ilmi, että hanasta tippuvan vesipisaran sisällä oleva pieni ilmakupla pakottaa veden värähtelemään ja aiheuttaa "tip tip" -äänen.

Ilmakuplaa voi verrata mäntään: tavallisesti edestakaisin liikkuvaan moottorin tai koneen osaan, joka synnyttää liikettä – ja ääntä.

Scientific Reports -lehdessä julkaistussa tutkimuksessaan tutkijat havaitsivat myös, että pintajännitystä esimerkiksi astianpesuaineella muuttamalla ärsyttävän äänen voi lopettaa.

Hyötyä myös käytännössä

Vaikka tutkimus tehtiin lähinnä uteliaisuudesta, tutkijat huomauttavat, että tuloksilla voi olla merkitystä myös käytännön elämässä. Uuden tiedon valossa voisi kehitellä tehokkaampia tapoja mitata sademääriä tai kehittää ääniefektejä esimerkiksi peleihin tai elokuviin.


***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja