Miksi simpukoista kuuluu "meren kuohuntaa"? Vastaus saattaa yllättää

Mitä todella kuulet, kun laitat simpukan korvallesi?

Kaikki ovat taatusti joskus laittaneet simpukan korvalleen ja kuunnelleet "meren kuohuntaa".

Objektiivisesti ajatellen ei tietenkään voi olla totta, että huolimatta siitä, kuinka kaukana olet rannikosta, jotenkin nuo pikku otusten hylätyt majat kantaisivat edelleen vanhan kotinsa äänimaisemaa odottaen, että pääsisivät kuiskimaan niitä ohikulkevan ihmisen korvaan.

Simpukoiden merenkohina on kuitenkin yksi kaikkein uskottavimmista urbaanilegendoista yksinkertaisesti siitä syystä, että merenkohinaahan sieltä kuuluu, kirjoittaa IFLScience-sivusto.

Mutta mitä simpukan sisällä sitten oikeastaan tapahtuu? Jos sieltä ei kuulu merenkohinaa, mitä se sitten on?

Yleiset, mutta väärät teoriat simpukan sisältämästä äänestä

Yksi suosituista teorioista simpukasta kuuluvan äänen suhteen on se, että painaessasi korvan simpukkaan, kuulisit oman veresi kuohunnan, mutta tämä väite ei pidä paikkaansa.

Tavallaanhan väite kävisi järkeen, sillä oman veren pulssin voi kuulla esimerkiksi painaessaan päänsä tyynyyn. Huolimatta selityksen suosiosta, se on melko helppoa todistaa vääräksi.

– Paina korvasi simpukkaan ja kuuntele. Juokse sitten ympäri rantaa muutaman minuutin ajan, jotta veresi alkaa virtaamaan kehossa ja kuuntele sitten uudelleen taikasimpukkaasi. Huomaat, että "meren kohinan" äänenvoimakkuus on edelleen ihan sama, australialainen tiedeviestijä Karl Kruszelnicki kommentoi jo vuonna 2012.

Liikunta lisää verenkiertoa ja nostaa pulssia, jolloin myös simpukasta kuuluvan äänimaiseman tulisi vahvistua liikunnan jälkeen, jos kohina liittyisi jotenkin veren kuohuntaan.

Kyse ei ole myöskään esimerkiksi sisäkorvassa sijaitsevien nesteiden aiheuttamasta äänestä. Tämän teorian voi todistaa vääräksi sillä, että nämä nesteet liikkuvat silloin, kun liikutamme päätämme. Näin ollen simpukasta kuuluvan äänen tulisi muuttua joka kerta, kun päätään hieman liikauttaa.

Yhden teorian mukaan simpukasta kuuluvan äänen aiheuttaa simpukkaan ja sieltä pois virtaava ilma.

Tämän selityksen vääräksi todistaminen vaatii jo hieman järeämpiä keinoja, kuten kaiuttoman kammion tai täysin äänieristetyn huoneen. Näissä huoneissa on kuitenkin ilmanvirtausta, mutta silti tutkijat ovat toistuvasti havainneet, että tällaisissa huoneissa simpukasta lähtevä ääni on kummallisen hiljainen.

Toisin sanoen taustametelillä on selvästi tapauksessa merkitystä.

Totuus simpukan kohinan taustalla

Simpukasta kuuluva ääni ei tulekaan siis kehomme sisältä vaan simpukan ympäriltä.

– Kuulet ympäristö- tai taustamelua, jonka amplitudi on kasvanut simpukankuoren fysikaalisten ominaisuuksien vuoksi. Se toimii resonaattorina ja tehostaa tiettyjä äänitaajuuksia niin, että ne ovat kovempia kuin ne olisivat ilman korvan viereen asetettua simpukankuorta, Oxfordin yliopiston neurotieteen keskuksen johtaja ja Oxford Auditory Neuroscience Groupin johtaja Andrew King kommentoi.

Ne äänet, joita kuulemme kotilossa tai simpukassa, riippuvat itse kuoren tarkasta muodosta. Kingin mukaan kuoren sisällä olevat kovat, kaarevat pinnat aiheuttavat ääniaaltojen pomppimisen ympäriinsä vahvistaen joitain taajuuksia ja vaimentaen toisia.

Taajuudet, joita simpukat erityisesti vahvistavat, ovat matalataajuisia ääniä, jotka sattuvat olemaan samoja, kuin valtameren äänet. Tämän takia äänimaisema muistuttaa juurikin aaltojen ääntä.

Käytännössä muutkin esineet ja asiat voivat värähdellä samalla tavoin kuin simpukka ja samaa ilmiöitä voi hakea esimerkiksi kotikeittiössä, asettamalla korvan viereen vaikkapa kahvikupin.

Jo korvan luonnollinen muotokin voidaan nähdä vähäisenä esimerkkinä samasta ilmiöstä.

Vaikka tiede siis todistaa, ettei simpukan sisältä kuulu oikeasti meren kuohuntaa, jos seisot rannalla kuuntelemassa simpukkaa, kuulet juurikin meren kuohuntaa.

Katso myös: Vessan vetäminen pyrskäyttää pöntöstä vesisumun, joka voi olla jopa terveydelle vaarallinen

Lähde: IFLScience

Lue myös:

    Uusimmat