Venäläislasten huostaanotot - tapaus 8/8: Venäläisäidin pikkulapsia pidettiin laittomasti huostassa yli kaksi vuotta

Korkeimman hallinto-oikeuden KHO:n MTV3 Uutisille keräämästä aineistosta selviää, että venaläisvanhempien lapsia pidettiin huostassa laittomasti yli kahden vuoden ajan. Lopulta korkein hallinto-oikeus kumosi huostaanoton maaliskuussa 2011.

Tapaus sijoittuu Kaakkois-Suomeen. Kuntaa ei salassapitopykälien takia kerrota. Kaupungin lastensuojelutyön viranhaltija otti kolme lasta kiireellisesti huostaan lokakuussa 2008. Kyse oli 1-, 5- ja 7-vuotiaista lapsista, jotka sijoitettiin vastaanottokotiin.

Perusteena oli perheneuvolasta tullut äidin psyykkisen tilaan liittyvä lastensuojeluilmoitus.

Millaisia tapauksia venäläislasten huostaanotot ovat?

Juttusarjassa kerrotaan kaikkiaan kahdeksan eri venäläisperheen huostaanottotapausta. Kyse on korkeimpaan hallinto-oikeuteen edenneistä huostaanottoriidoista. KHO:n tietopalvelu etsi tapaukset MTV3:n uutisten pyynnöstä.

Perheeseen kuului myös isä, mutta viranomaiset eivät katsoneet isän kykenevän hoitamaan pieniä lapsia.

Sekava äiti

Perheneuvolassa oli pidetty neuvottelu, jossa perheenäiti oli ollut sekava, sekoittanut nykyhetken ja menneen tapahtumat. Äidillä ei ollut keskustelussa sairaudentuntoa. Perheneuvolan työntekijät olivat olleet huolissaan lapsista sinä aikana, kun isä on töissä ja lapset äidin vastuulla.

Sosiaaliviranomaisten mukaan lapsilla oli likaisia vaatteita ja lasten oli annettu leikkiä pihalla ilman valvontaa, vaikka perheen asunto on saariympäristössä.

Marraskuussa 2008 perhetyöntekijöiden tekemän yhteenvedon mukaan huolenaiheita perheessä olivat muun muassa ruokailut ja nukkumaanmenot. Päiväkodin mukaan 1-vuotiaan ruokavalio koostui lähinnä maidosta. Myös perheenjäsenten väliset suhteet sekä vuorovaikutuksen vähyys vanhempien ja lasten välillä oli jäänyt huolestuttamaan perhetyöntekijöitä.

Perhettä oli aiemmin tuettu tiivillä perhetyöllä 2007-2008. Keskeisenä vaikeutena perheen auttamisessa ja lasten turvallisen hoidon ja huolenpidon järjestämisessä pidettiin sitä, että A torjui kaiken keskustelun siitä, mitä hänen psyykkisen tilansa muutokset merkitsevät lapsille.

Skitsofreeninen äiti

Äidin mukaan kyseessä oli onnellinen perhe, jonka onnen sitten sosiaaliviranomainen rikkoi mielivaltaisilla pakkotoimilla.

Äiti sairasti skitsofreniaa. Lääkärinlausuntojen mukaan äiti oli ollut 2005-2009 yhteensä viidesti hoidettavana aikuispsykiatrian osastolla. Psykoosioireet väistyivät, jos äiti käytti lääkkeitä.

Vanhemmat valittivat huostaanotosta Kouvolan hallinto-oikeuteen. Suullisessa käsittelyssä isä ilmoitti haluavansa huolehtia lapsista ja vakuutti pystyvänsä siihen.

Kesäkuussa 2009 antamassaan päätöksessä Kouvolan hallinto-oikeus ei hyväksynyt huostaanottoa, mutta jätti lapset kuitenkin viranomaisille todeten, että palauttamiseen voidaan ryhtyä vasta kun päätös on saanut lainvoiman.

Tämän päätöksen KHO totesi myöhemmin lakiin perustumattomaksi.

Oikeuslaitoksen kiemuroissa

Kaupungin lastensuojelutyön päällikkö valitti jutussa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Sinne toimitetuissa lausunnoissa isä ja äiti halusivat lapset takaisin, kun taas viranomainen halusi pitää lapset huostassa.

Viranomaisen mukaan huoli äidin sairaudesta kuormitti etenkin vanhinta lasta. Myös keskimmäisen voinnista oli huolta, eikä viranomaisten käsityksen mukaan kumpikaan vanhemmista ei kyennyt turvaamaan pienimmän fyysistä ja psyykkistä turvallisuutta.

Viranomaisten mukaan isällä oli vain vähän keinoja lasten tarpeiden huomioimiseen ja niihin vastaamiseen.

Hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen äiti oli muuttanut Moskovaan ja isä kertoi oikeudessa pystyvänsä huolehtimaan lapsista. Hän oli käynyt päivittäin vastaanottokodissa tapaamassa lapsiaan.

Viranomaiset olivat kuitenkin edelleen voimakkaasti sitä mieltä, että myös isä on kyvytön huomioimaan lasten tarpeita.

Isä ja äiti vaativat, että lapset palautetaan kotiin.

Isä huomautti lainvastaisesta huostaanotosta jo 2009

Syksyllä 2009 isä huomautti korkeimmalle hallinto-oikeudelle lainvastaisesta tilanteesta. Lapset olivat olleet lokakuusta 2008 alkaen sijoitettuna vastaanottokotiin, vaikka Kouvolan hallinto-oikeus oli kesällä 2009 hylännyt huostaanoton. Lasten sijoittamisesta ei ollut minkäänlaista viranomaispäätöstä. Ainoa peruste oli se, että hallinto-oikeus oli määrännyt lapset pidettäväksi viranomaisten huostassa kunnes asiasta olisi lainvoimainen päätös.

Jutun käsittely jatkui KHO:ssa vuonna 2010 kirjeenvaihdolla, jossa viranomaiset pitivät isää edelleen kyvyttömänä hoitamaan lapsia ja isä toistuvasti huomautti lainvastaisesta tilanteesta.

Helmikuussa 2010 sosiaalityöntekijöiden selvityksen mukaan perhetilanteen ja asumisen epäselvyydet ovat vaikuttaneet etenkin kahden vanhimman lapsen käyttäytymiseen. Heidän pahan olonsa taustalla nähdään pitkäkestoinen traumatila, joka johtuu lasten kanssa käsittelemättä jääneestä äidin sairaudesta ja lasten epätietoisuudesta tulevaisuuttaan kohtaan.

KHO:n päätös viipyi

Yleensä KHO käsittelee huostaanottoasiat pikaisesti, koska laki edellyttää lastensuojelua koskevien asioiden käsittelyä kiireellisesti. Tässä tapauksessa KHO antoi päätöksen vasta maaliskuussa 2011 eli noin 2,5 vuotta alkuperäisen huostaanoton jälkeen. Päätöksessä se hyväksyi kiireellisen huostaanoton ja katsoi sen olleen voimassa Kouvolan hallinto-oikeuden kesäkuussa 2009 antamaan päätökseen saakka.

Lastensuojelulakikin ehti välillä muuttua.

Kouvolan hallinto-oikeus oli määrännyt, että lapset voidaan palauttaa vasta kun asiasta on lainvoima. KHO totesi, että tällaista päätöstä se ei olisi saanut antaa. KHO:n mukaan kyse oli viranomaisen päätöksen raukeamisesta, eikä tällaista laventavaa tulkintaa voi hyväksyä, kun kyse oli lasten ja heidän vanhempiensa perusoikeuksien rajoittamisesta.

Lapset määrättiin palautettavaksi isälleen.

Lue tapaukset:

Lue myös Jarkko Sipilän Elinkautinen-blogi: Nyt tiedetään edes jotain

Lue myös:

    Uusimmat