Mainos

Venäläislasten huostaanotot - tapaus 2/8: Onnellinen perhe vai harhaluuloja?

Kaksi pientä lasta otettiin huostaan Itä-Suomessa lokakuussa 2010. Kyse oli tuolloin 7- ja 4 –vuotiaista lapsista.

Kuopion hallinto-oikeuden mukaan vanhemmilla oli lapsistaan harhaluuloisuushäiriö, joka vaaransi lasten terveyttä. Oikeuden mukaan taustalla oli vanhempien psyykkinen vointi, jonka takia esimerkiksi avohoitoa ei voitu harkita.

Millaisia tapauksia venäläislasten huostaanotot ovat?

Juttusarjassa kerrotaan kaikkiaan kahdeksan eri venäläisperheen huostaanottotapausta. Kyse on korkeimpaan hallinto-oikeuteen edenneistä huostaanottoriidoista. KHO:n tietopalvelu etsi tapaukset MTV3:n uutisten pyynnöstä.

Korkeimmassa hallinto-oikeudessa vanhemmat vaativat huostaanoton purkamista. Äidin mukaan lapset olivat kasvaneet onnellisessa perheessä, eivätkä vanhemmat ole alkoholisteja tai narkomaaneja tai kärsi psyykkisistä sairauksista. Äiti ei ole kertomansa mukaan samaa mieltä suomalaisten psykiatrien hänestä antamista diagnooseista. Lastensuojelu otti lapset laittomasti huostaan, koska he ovat Venäjän kansalaisia. Äiti katsoi viranomaisten rikkovan ihmisoikeussopimusta ja Venäjän perustuslakia.

Lasten edunvalvojaksi nimetty virkamies vaati äidin vaatimusten hylkäämistä. Edunvalvojan mukaan kyse ei ollut kansalaisuudesta vaan vanhempien terveydentilasta. Edunvalvojan mukaan lapset eivät tunne Venäjällä asuvia sukulaisiaan, joiden luokse valittaja on esittänyt lapsia sijoitettavan tai joita on pyydetty määrättävän lasten huoltajaksi. Äidillä on epärealistinen käsitys siitä, voisivatko lapset elää Venäjällä.

Molempien lasten venäjän kielen taito on olematon.

KHO piti huostaanoton voimassa joulukuussa 2011 antamassaan päätöksessä.

Lue tapaukset:

Lue myös Jarkko Sipilän Elinkautinen-blogi: Nyt tiedetään edes jotain

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.