Mainos

Venäläislasten huostaanotot - tapaus 6/8: Yhdeksänvuotias päätyi äidiltä isälle Pietariin

Pääkaupunkiseudulla otettiin 9-vuotias lapsi kiireellisesti huostaan venäläiseltä äidiltään tammikuussa 2010. Muutamaa kuukautta myöhemmin lapsi oli venäläisisänsä hallussa Pietarissa, vaikka Helsingin käräjäoikeus oli määrännyt lapsen äidin huollettavaksi.

Tapauksen taustalla oli pariskunnan avioero ja huoltajuusriita. Vuonna 2005 Helsingin käräjäoikeus antoi tytön huoltajuuden äidille. Kaksi vanhempaa veljeä päätyivät isälle. Vuonna 2006 äiti oli tuomittu poikiensa pahoinpitelystä.

Millaisia tapauksia venäläislasten huostaanotot ovat?

Juttusarjassa kerrotaan kaikkiaan kahdeksan eri venäläisperheen huostaanottotapausta. Kyse on korkeimpaan hallinto-oikeuteen edenneistä huostaanottoriidoista. KHO:n tietopalvelu etsi tapaukset MTV3:n uutisten pyynnöstä.

Äiti oli ollut psykiatrisessa sairaalahoidossa reilun kuukauden vuodenvaihteessa 2002-2003. Syynä oli harhaluulo-oireinen psykoottinen käytös.

Äidin käsityksen mukaan isä käytti lastensuojelua hyväksi saadakseen lapsen isälleen.

Tammikuussa 9-vuotias otettiin huostaan kahden samanaikaisen lastensuojeluilmoituksen takia. Toisen teki isä ja toisen naapuri. Naapurin mukaan lapsen ja äidin asunnosta kuului “huutoa, kirkumista, töminää ja itkemistä”.

Lapsi oli kertonut sosiaaliviranomaisille pahoinpitelystä, mutta äidin mukaan sellaista ei ollut tapahtunut.

Useita lastensuojeluilmoituksia

Perheestä oli vuosien mittaan tehty useita lastensuojeluilmoituksia kesästä 2006 alkaen. Erityistä huolta aiheuttivat pahoinpitelyepäilyt. Kiireellisen sijoituksen jälkeen lapsi kieltäytyi menemästä äidin luokse peläten äidin lyövän.

Äiti vaati huostaanoton purkamista, mutta korkein hallinto-oikeus hylkäsi sen kesäkuussa 2010.

Samaan aikaan sosiaalivirasto oli päättänyt sijoittaa tytön isänsä haltuun. Äidin tekemä valitus hylättiin niin Helsingin hallinto-oikeudessa kuin korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Hallinto-oikeus totesi, että äiti oli sinänsä huolehtinut jokapäiväisen elämän puitteista, muttei kyennyt turvaamaan turvallisia ja tasapainoisia kasvuolosuhteita. Äidin käytös oli epävakaata ja arvaamatonta.

Sen sijaan isä oli vanhempana turvallinen, vastuuntuntoinen ja selkeä aikuinen.

Äiti yritti vedota siihen, että hänen tietojensa mukaan tytär eli Pietarissa käytännössä eristettynä, jossa ei ollut ystäviä. Isä teki pitkiä työpäiviä ja kotona oli lastenhoitaja.

Hallinto-oikeus ei väitteitä uskonut ja huoltajuusriidassa Helsingin käräjäoikeuskin määräsi lapsen toukokuussa 2011 isän huoltajuuteen. Mahdollisesta hovioikeuden päätöksestä ei ole tietoa.

Sosiaaliviranomaiset päättivät lopettaa tytön huostassapidon huhtikuussa 2012. Äidin viimeinen valitus hylättiin KHO:ssa toukokuussa 2012.

Lue tapaukset:

Lue myös Jarkko Sipilän Elinkautinen-blogi: Nyt tiedetään edes jotain

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.