Mainos

Venäläislasten huostaanotot - tapaus 3/8: Lapsi katosi Pietariin

Koulu teki pääkaupunkiseudulla asuvasta lapsesta useita lastensuojeluilmoituksia syksyllä 2007. Lapsi kävi ensimmäistä luokkaa ja koulussa huolestuttiin hänen psyykkisestä voinnistaan.

Lapsi käyttäytyi koulussa levottomasti ja puhui huolestuttavia asioita. Hän oli kertonut koulussa äidin lyövän häntä. Lapsella oli vaikeuksia keskittyä opetukseen ja hän saattoi lähteä omaehtoisesti kesken tunnin ulos luokasta. Syksyllä lapsi sai kesken koulupäivän paniikkikohtauksen, jonka aikana hän käyttäytyi hysteerisesti ja kieri lattialla. Lapsella oli vaikeuksia asettua luokan lapsiryhmään ja hän löi muita oppilaita.

Millaisia tapauksia venäläislasten huostaanotot ovat?

Juttusarjassa kerrotaan kaikkiaan kahdeksan eri venäläisperheen huostaanottotapausta. Kyse on korkeimpaan hallinto-oikeuteen edenneistä huostaanottoriidoista. KHO:n tietopalvelu etsi tapaukset MTV3:n uutisten pyynnöstä.

Venäläistä äitiä ohjattiin ottamaan yhteyttä neuvolaan lapsen psyykkisen hoidon tarpeen selvittämiseksi. Tammikuussa 2008 äiti olikin varannut ajan lääkäriltä, mutta peruuttanut sen koska katsoi, ettei lapsi tarvinnut psykiatrista tutkimusta

Helmikuussa 2008 perheneuvola suositteli lapselle kiireellistä lastenpsykiatrista osastoarviota, koska sitä ei pystytty tekemään poliklinikalla äidin yhteistyöhaluttomuuden takia.

Lapsi otettiin sairaalaan

Maaliskuussa lapsi otettiin psykiatriselle osastolle, jossa tehdyssä tutkimuksessa lapsella havaittiin tunne-elämän ongelmia. Ne näkyivät kontaktivaikeutena, hajanaisuutena ja levottomuutena. Lapseen oli vaikea saada kontaktia. Puheista oli epäselvää missä määrin ne ovat mielikuvitusta, totta tai harhaisuutta. Lapsi vähätteli itseään kutsumalla itseään “ääliöksi”, “tyhmäksi” ja “sekopääksi”. Lääkärit katsoivat, että lapsi tarvitsee hoitoa ja pysyvän sijoituspaikan, jotta hän pystyisi eriytymään äidistään ja löytämään minuutensa.

Lapsi ei koskaan päätynyt sijaiskotiin, koska äiti haki hänet sairaalasta 26. maaliskuuta 2008.

Viranomaiset tekivät lapsesta huostaanottopäätöksen, mutta lasta ei löytynyt. Äiti kuitenkin valitti huostaanottopäätöksestä ensin Helsingin hallinto-oikeuteen ja sitten korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Asiakirjoista selviää, että äidillä on syvä epäluottamus viranomaisia kohtaan. KHO:ssa äiti kertoi, että lapsi menestyy koulussa hyvin ja saa lähisukulaisilta tukea. Äidin esittämän Pietarin kaupungin psykologin lausunnon mukaan lapsen psyykkinen tila on hyvä ja vakaa.

KHO piti huostaanottopäätöksen voimassa, mutta huostaanotto ei koskaan toteutunut. Äiti on Suomessa, mutta lapsen olinpaikasta ei ole tietoa. Oletettavasti hän on Venäjällä.

KHO:n päätös on syyskuulta 2009.

Lue tapaukset:

Lue myös Jarkko Sipilän Elinkautinen-blogi: Nyt tiedetään edes jotain

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.