Venäläislasten huostaanotot: Vanhemmilla usein alkoholi- ja mielenterveysongelmia

Venäläislasten huostaanottotapaukset eivät näytä poikkeavan vastaavista suomalaislasten huostaanotoista. MTV3 Uutiset selvitti korkeimman hallinto-oikeuden avustuksella tapauksia. Ne liittyvät useimmiten vanhempien mielenterveys- ja alkoholiongelmiin.

Eräässä tapauksessa selvisi kuitenkin, että venäläislapsia oli pidetty laittomasti huostassa yli kaksi vuotta.

Tapaukset on selostettu omissa jutuissaan, joihin on linkki alempana.

KHO ei tilastoi tai merkitse diaariinsa valittajia kansalaisuuden perusteella, mutta KHO:n tietopalvelu etsi Venäjän kansalaisten tapauksia MTV3 Uutisten pyynnöstä.

Juttuja määrällisesti vähän

Korkeimpaan hallinto-oikeuteen päätyy vain harva venäläislapsen huostaanottotapaus. Viime vuosilta löytyi kahdeksan perheen valituksia. Osassa tapauksia erilaisia oikeusprosesseja oli useita. Oletettavasti nämä ovat riitaisimpia tapauksia, koska ne ovat päätyneet korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka.

Huostaanotot ovat salassa pidettävää viranomaistoimintaa, mutta oikeudenkäyntiasiakirjoista selviää millä perusteilla venäläislasten huostaanottoja on tehty.

Asiakirjojen mukaan kyse on joko vanhempien ongelmista tai sitten lapsen eri syistä johtuvista kehityshäiriöistä. KHO ei yhtä tapausta lukuun ottamatta kumonnut huostaanottoja.

KHO kumoaa ratkaisuja ylipäätään lasten huostaanottojen yhteydessä hyvin vähän. Esimerkiksi 2011 asioita - siis suomalaiset mukaan luettuina - käsiteltiin vajaa 300 ja kumottuja - kokonaan tai osin – oli vain kahdeksan.

Mikä on huostaanotto?

Huostaanotto on lastensuojelun kovin ja viimeinen keino turvata lapsen turvallisuus ja kehitys. Huostaanottoon turvaudutaan vain, jos kodin olosuhteet tai lapsen oma käyttäytyminen uhkaavat vaarantaa vakavasti lapsen terveyttä tai kehitystä.

Se voidaan toteuttaa kiirellisesti, jos sosiaaliviranomaiset katsovat lapsen olevan välittömässä vaarassa.

Huoltaja voi vastustaa huostaanottoa hallinto-oikeudessa ja edelleen valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Huostaanotto päättyy viimeistään sinä päivänä, kun lapsi täyttää 18 vuotta.

Lue tapaukset:

Lue myös Jarkko Sipilän Elinkautinen-blogi: Nyt tiedetään edes jotain

Lue myös:

    Uusimmat