Mainos

Venäläislasten huostaanotot - tapaus 1/8: Alkoholia ja raivokohtauksia

Kehityshäiriöiseksi todettu lapsi oli ollut pääkaupunkiseudulla lastensuojelun asiakkaana lähes koko elämänsä ajan. Diagnoosien mukaan lapsella oli hallitsemattomia raivokohtauksia ja hän käyttäytyi aggressiivisesti ja rajattomasti sekä ahdistuessaan arvaamattomasti. Hänen oli myös vaikea ymmärtää oman käyttäytymisensä seuraamuksia ja hän kieltää vaikeudet.

Huhtikuussa 2009 sosiaaliviranomaiset palauttivat tuolloin 12-vuotiaan lapsen venäläisten vanhempiensa huoltoon. Sen jälkeen lapsesta tehtiin yksitoista lastensuojeluilmoitusta, jotka koskivat näpistelyä ja ilkivaltaa sekä pahoinpitelyjä ja muiden lasten kiusaamista.

Millaisia tapauksia venäläislasten huostaanotot ovat?

Juttusarjassa kerrotaan kaikkiaan kahdeksan eri venäläisperheen huostaanottotapausta. Kyse on korkeimpaan hallinto-oikeuteen edenneistä huostaanottoriidoista. KHO:n tietopalvelu etsi tapaukset MTV3:n uutisten pyynnöstä.

Tammikuussa lapsen vanhemmat hälyttivät ambulanssin, koska hän oli ottanut hänelle kuulumattomia lääkkeitä. Äiti tuli seuraavana päivänä sairaalaan, jossa hän puhalsi 1,85 promillea. Osaltaan tämäkin johti kiireelliseen huostaanottoon.

Lapsen vanhemmat valittivat huostaanotosta Helsingin hallinto-oikeuteen. Se ei muuttanut sosiaaliviranomaisten päätöstä. Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan vanhemmat olivat huolissaan lapsesta, mutta pyrkivät kieltämään teot eivätkä sitoutuneet avohuollon tukitoimiin. Oikeuden mukaan vanhemmat eivät ymmärtäneet lapsen ongelmien laajuutta.

Vanhempien alkoholinkäyttö oli osa ongelmaa. Oikeudessa vanhemmat kertoivat käyttävänsä alkoholia kohtuullisesti, mutta viranomaiset eivät sitä uskoneet. Esimerkiksi heinäkuussa sosiaalityöntekijöiden kotikäynnillä isä oli selvästi päihtynyt. Vanhempien alkoholinkäyttöä ei päästy arvioimaan, koska he peruivat A-klinikalle sovitun neuvottelun päihdekartoituksen aloittamisesta.

Vanhempien mukaan huostaanotolle ei ollut perusteita ja päätös perustuu väärinkäsityksiin. Vanhemmat perustelivat kantaansa sillä, että vanhemmilla ei ole päihdeongelmaa. Isä ei ole väkivaltainen. He eivät ole kieltäytyneet perusteetta perhetyön jatkamisesta.

Vanhempien mukaan perheen elämään on puututtu perusteetta ja diskriminoivasti, ja taustalla on lähtökohtaisesti negatiivinen suhtautuminen venäläisperheeseen. Vanhemmille lapsen hyvinvointi on tärkeintä. Lapsen terveys ja kehitys ei ole voinut vakavasti vaarantua heidän luonaan. Käytöshäiriöinä ilmenevät psykoottiset oireet ovat voineet aiheutua yhtä hyvin sosiaalitoimen painostuksesta lasta kohtaan. Huostaanotto loukkasi vanhempien mielestä perhe-elämää.

Lapsi päätyi vastaanottokotiin, jonka omaohjaajan mukaan lapsi oli ollut levoton ja hänen kanssaan oli ollut vaikeuksia. Hän söi ja nukkui ajoittain liian vähän ja kertoi nähneensä huoneessaan aaveita.

Lapsi oli itse sitä mieltä, että huostaanotto pitäisi purkaa. Hän haluaisi mieluummin asua kotona kuin vastaanottokodissa, koska hänellä oli hyvät vanhemmat.

KHO piti huostaanottopäätöksen voimassa ratkaisussaan kesäkuussa 2011.

Lue tapaukset:

Lue myös Jarkko Sipilän Elinkautinen-blogi: Nyt tiedetään edes jotain

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.