Venäläislähteet: Putinin maavoimien hyökkäykset "hysteerisiä ja heikkoja" – tykistökin ampuu suutareita

Venäläissotilaat ja sotakommentaattorit väittävät, että Venäjän sotilasjohto on määrännyt venäläissotilaat tekemään "huonosti suunniteltuja ja tukemattomia" vastahyökkäyksiä Itä-Ukrainan Bahmutin kaupungin ympäristössä, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäjän 1442. rykmentin 1. pataljoonan sotilaiden julkaisemalla videolla yksikön taistelijat väittävät, että he jättivät taisteluvarusteensa Klishtshiivkan kylään sen jälkeen, kun johtajat määräsivät heidät hyökkäämään Bahmutin suunnalla. 

Ukraina valtasi äskettäin Bahmutin eteläpuolella sijaitsevan Klishchiivkan takaisin Venäjältä.

Samalla suunnalla ukrainalaisjoukot mursivat viikonvaihteessa Venäjän puolustuslinjan ja tekivät kolmesta venäläisestä laatuprikaatista taistelukyvyttömiä, väitti Ukrainan maavoimien komentaja Oleksandr Syrskyi.

Varsinaisesta läpimurrosta ei kuitenkaan ollut kyse tai ainakaan Ukraina ei ole kyennyt sitä laajasti hyödyntämään julkisesti saatavilla olevien tietojen perusteella.

Tykit ampuvat suutareita

Venäläissotilaiden mukaan Bahmutin alueen hyökkäystä varten kasattiin joukkoja eri yksiköistä. Mukana oli taistelijoita myös sellaisista joukko-osastoista, jotka olivat parhaillaan lepäämässä selustassa. 

Erityiseksi ongelmaksi venäläistaistelijat mainitsivat sen, ettei heillä ole käytössään toimivia tykistöammuksia, ISW kirjoittaa. Tykistöammukset eivät väitetysti räjähdä osuessaan. 

ISW katsoo, että tämä seurausta siitä, että Venäjä on pyrkinyt kiihdyttämään ammustuotantoaan ja tinkinyt samalla laadunvalvonnasta. 

Ukraina on kesän aikana onnistunut eri arvioiden mukaan huomattavasti kaventamaan Venäjän tykistöylivoimaa ja jopa alueellisesti ylittämään sen. Aiheesta voit lukea lisää alla olevasta linkistä.

Ukrainan armeija julkaisi vahvistamattoman videon panssarivaunujen yhteenotosta: Lähitaistelu päättyy räjähdykseen 0:36
Ukrainan armeijan syyskuussa julkaisema video, jossa väitetään näkyvän, miten Ukrainan T-64BV-panssarivaunu tuhoaa lähietäisyydeltä Venäjän T-72B3-panssarivaunun. Videon kuvausaikaa- ja paikkaa ei ole vahvistettu.

Venäläissotilaat valittavat huonoa taistelutahtoa

Huolistaan videon kuvanneiden venäläissotilaiden mukaan heidän taistelutahtonsa on heikko. Syyksi mainittiin se, että ukrainalaisjoukot lähes täysin tuhosivat tarkemmin määrittelemättömän venäläisrykmentin ja vetäytymässä olleen liki kokonaisen rynnäkköryhmän.

Kyse saattaa olla samoista yksiköistä, joiden taistelukyvyttömäksi tekemisestä Ukrainan maavoimien komentaja Syrskyi esitti aiemmin väitteitä.

Britannian puolustusministeriö katsoo, että joukkojen kierrätyksen puute on "hyvin todennäköisesti" yksi tärkeimmistä syistä sille, että Venäjän armeija kärsii heikosta moraalista.

Venäläissotilaiden kommenttien todenperäisyyttä on käytännössä mahdotonta vahvistaa. Ne ovat kuitenkin linjassa eri raporttien ja asiantuntijalausuntojen kanssa, joita Venäjän puolelta rintamaa on erityisesti kesän ja alkusyksyn aikana kantautunut.

Heinäkuussa Etelä-Ukrainassa taistellut venäläiskenraali Ivan Popov väitti saaneensa potkut sen jälkeen, kun hän syytti Venäjän puolustusministeriötä joukkojensa pettämisestä. Samassa yhteydessä hän luetteli useita Venäjän armeijaa vaivaavia ongelmia.

Ukrainan erikoisjoukkojen vahvistamaton video: Raakaa lähitaistelua venäläisten juoksuhaudassa 1:57
Ukrainan erikoisjoukkojen kesäkuussa julkaisema video: Sotilaat rynnäköivät venäläisten juoksuhautaan ja käyvät raakaa lähitaistelua. Videota ei suositella herkille, eikä sen aitoutta ole vahvistettu.

"Hysteerisiä" ja "heikkoja" hyökkäyksiä

Venäläisten sotakommentaattorien tuoreet väitteet omalta osaltaan tukevat venäläissotilaiden lausuntoja. 

Sotakommentaattorit syyttävät ISW:n mukaan Venäjän sodanjohtoa siitä, että sotilaiden pitäisi ilman kunnollisia valmisteluita vallata takaisin Bahmutin lounaispuolella sijaitseva rauniokylä Andriivka ja sitä ympäröivät alueet.

Sotakommentaattorit väittävät, että sodanjohto suunnitteli "heikkoja" vastahyökkäyksiä. Nämä "hysteerisiksi" kuvaillut vastahyökkäykset vain tuhlaavat Venäjän voimavaroja ja reservejä, sotakommentaattorit kritisoivat ISW:n mukaan.

Sekä ukrainalais- että venäläislähteet ovat ISW:n mukaan yhtä mieltä siitä, miksi Ukrainan hyökkäykset Bahmutin sivustoilla ovat viime aikoina edenneet. Ukrainan voimat on koordinoitu paremmin, maan tykistötuli on tarkempaa ja elektroninen sodankäynti on sujunut hyvin.

Ukrainan vastahyökkäys ei ole pääsuunnassaan Etelä-Ukrainassa kyennyt läpimurtoihin, eikä se ole pystynyt etenemään reilua kymmentä kilometriä syvemmälle.

Ukrainan julkaisema video näyttää kiihkeät taistelut tuhoutuneessa Andriivkassa 2:42
Ukrainan armeija väittää videolla näkyvän, miten maan joukot taistelevat rauniokyläksi muuttuneessa Andriivkassa Itä-Ukrainassa. Syyskuussa julkaistun videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat