ISW: Ukraina puskee panssareilla Verbovessa, Venäjä tekee "järjettömiä" vastaiskuja – tässä tapauksessa merkittävä läpimurto on mahdollinen

Jotkut Venäjän vastahyökkäykset ovat sekä ukrainalais- että venäläisväitteiden mukaan olleet "järjettömiä", kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ukrainaisjoukoilla on mahdollisuus tehdä "operatiivisesti merkittävä läpimurto" Etelä-Ukrainassa, jos kolme seikkaa toteutuu, ISW arvioi. 

Ensinnä Venäjällä ei sovi olla käytettävissään riittävästi reservejä tai taisteluvoimaa Länsi-Zaporizhzhjan rintaman puolustustamiseksi.

Toisaalta Ukrainalla pitää olla riittävästi taisteluvoimaa, jotta sen armeija pystyy jatkamaan etenemistä senkin jälkeen, kun Venäjän taisteluvoima on väsytetty.

Kolmas vaatimus merkittävälle läpimurrolle on se, etteivät nykyisten linjojen takana olevat venäläisasemat ole yhtä raskaasti miinoitettuja tai hyvin valmisteltuja kuin ne asemat, joita Ukraina on murtanut tai on parhaillaan murtamassa.

– Ukrainan vastahyökkäys on äärimmäisen dynaamisessa vaiheessa. ISW ei ole valmis antamaan mitään luotettavaa ennustetta tapahtumien kulusta viime aikojen ukrainalaisittain positiivisista merkeistä huolimatta, ISW toteaa.

Länsi-Zaporizhzhjan rintamatilanne 25. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punaiset Venäjän. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Länsi-Zaporizhzhjan rintamatilanne 25. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punaiset Venäjän. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

ISW:n tuoreimman arvion mukaan Ukraina hyökkäsi 24. syyskuuta Länsi-Zaporizhzhjassa Verboven kylää vastaan panssariajoneuvoin. Venäläislähteiden mukaan ukrainalaisjoukot murtautuivat kylään ensimmäistä kertaa 22. syyskuuta.

Venäläislähde väitti sunnuntaina, että ukrainalaisjoukot pitävät hallussaan puolia Verbovesta. Osa venäläislähteistä puolestaan on väittISW: Ukraina puskee panssareilla Verbovessa, Venäjä tekee "järjettömiä" vastaiskuja – tässä tapauksessa merkittävä läpimurto on mahdollinenänyt, ettei Ukraina ole edennyt Verboven suunnalla. Ukrainan yleisesikunta taas väitti sunnuntaina Ukrainan vallanneen uusia alueita lähellä Verbovea, mutta ei antanut tarkempia tietoja.

Lauantaina CNN uutisoi Ukrainan armeijan korkea-arvoisen kenraalin väittäneen, että Ukraina on murtautunut venäläisasemien läpi Verbovessa.

Ukrainan julkaisema video näyttää kiihkeät taistelut tuhoutuneessa Andriivkassa 2:42
Ukrainan armeija väittää videolla näkyvän, miten maan joukot taistelevat rauniokyläksi muuttuneessa Andriivkassa Itä-Ukrainassa. Syyskuussa julkaistun videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Vastahyökkäykset "järjettömiä"

Kolmen venäläisdivisioonan osat "aktiivisesti puolustavat" Länsi-Zaporizhzhjan pullistumassa Ukrainaa vastaan, ISW kirjoittaa. Ainakin Venäjän 7. ja 76. ilmarynnäkködivisioonat ovat tehneet vastahyökkäyksiä.

Venäläislähde väitti, että 7. ja 76 ilmarynnäkködivisioona määrättiin piirittämään Orikhivin pullistuman ukrainalaisjoukot, mutta he eivät ole onnistuneet tässä. Ukrainalaisjoukkojen muodostama pullistuma Länsi-Zaporizhzhjassa on reilut kymmenen kilometriä syvä ja leveä.

– Venäläisjoukot käyttävät yhä merkittävän määrän taisteluvoimaa vastahyökkäyksiinsä ja pitääkseen kiinni nykyisistä asemistaan. Ne näyttävät vastustavan operatiivisesti järkevää ratkaisua perääntyä eteläisempiin puolustusasemiin, ISW kirjoittaa.

Venäjä on käyttänyt syviä puolustusasemiaan ennakko-odotusten vastaisesti. Kyiv Independentin mukaan Venäjä on rakentanut satoja kilometrejä "päteviä, monikerroksisia linnoitteita", jotka soveltuvat hyvin joustavaan puolustamiseen. Siitä huolimatta Venäjä taisteli kuukausia ensimmäisen varsinaisen puolustuslinjan etupuolella, lehti kirjoittaa. 

Syvyyteen rakennetussa puolustuksessa ensimmäiset asemat on käytännössä tarkoituskin menettää. Niiden tehtävä on lähinnä hidastaa vihollista.

– Puolustus luotti siihen, että venäläiset voivat vetäytyä. Mutta jos ei ole jäljellä ketään, joka voi vetäytyä ensimmäiseltä linjalta, kuka sitten puolustaa toista linjaa, sanoi ajatushautomo Center for Defense Strategiesille työskentelevä ukrainalaiseversti evp. Viktor Kivliuk 14. syyskuuta Kyiv Independentille.

– Venäjä on rakentanut puolustuksen syvyyteen Etelä-Ukrainassa, mutta suurimman osan Ukrainan vastahyökkäyksen kestosta se ei ole hyödyntänyt sitä, sanoo puolestaan sota-asiantuntija Michael Kofman.

Jotkut Venäjän vastahyökkäykset ovatkin sekä ukrainalais- että venäläisväitteiden mukaan olleet "järjettömiä", ISW muotoilee.

Kofman ja sota-asiantuntija Rob Lee arvioivatkin syyskuun alussa, että Venäjän sodanjohdon päätös pitää kiinni jokaisesta metristä miehitettyä maata on saattanut nopeuttaa venäläisjoukkojen kulumista, koska päätös on tarjonnut Ukrainan tykistölle maaleja.

– Venäjän sodanjohto saattaa komentaa joukkoja vastahyökkäyksiin ostaakseen aikaa, mutta on epäselvää, kuinka Kreml aikoo käyttää ostamansa ajan, ISW kirjoittaa.

Ukrainan armeija julkaisi vahvistamattoman videon panssarivaunujen yhteenotosta: Lähitaistelu päättyy räjähdykseen 0:36
Ukrainan armeijan syyskuussa julkaisema video, jossa väitetään näkyvän, miten Ukrainan T-64BV-panssarivaunu tuhoaa lähietäisyydeltä Venäjän T-72B3-panssarivaunun. Videon kuvausaikaa- ja paikkaa ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat