Mainos

Venäläiskone putosi Huippuvuorilla

Yli 140 ihmisen pelätään saaneen surmansa venäläisen matkustajakoneen maahansyöksyssä Huippuvuorilla tänään. Kone oli matkalla Moskovasta Huippuvuorille. Surmansa saaneet matkustajat olivat Huippuvuorilla sijaitsevien hiilikaivosten venäläisiä ja ukrainalaisia työntekijöitä ja heidän perheenjäseniään.

Koneen omistaneen lentoyhtiön edustaja kertoi tänään, että viisi ihmistä olisi säilynyt turmassa hengissä. Norjan viranomaiset kuitenkin kiistivät tiedot. Onnettomuuspaikalla olleiden pelastustyöntekijöiden mukaan kaikki koneessa olleet kuolivat.

Vnukovo Airlines -yhtiölle kuuluneen Tupolev-154 koneen hylky löytyi noin 10 kilometrin päästä Huippuvuorten hallintokeskuksesta Longyearbyenista. Onnettomuus tapahtui vain muutamaa minuuttia ennen kuin koneen oli määrä laskeutua Longyearbyen kentälle klo 11.15 Suomen aikaa. Paikallisten viranomaisten mukaan kone ei lähettänyt hätäviestiä ennen onnettomuutta.

Viranomaisten mukaan sää Huippuvuorilla oli onnettomuushetkellä pilvinen ja huono. Laskeutumisreitti kulkee Longyearbyeniin kapean vuonon yllä ympäröivien vuorenhuippujen välissä. Pelastustyöntekijöiden mukaan kone mitä todennäköisimmin törmäsi läheiseen Opera-vuoreen ja murskautui palasiksi.

Onnettomuus on Norjan ilmailuhistorian pahin, sanoi Norjan pääministerin Gro Harlem Brundtland, joka lähetti osanottoviestin venäläiselle virkaveljelleen Viktor Tshernomyrdinille. Norja on julistanut perjantain kansalliseksi surupäiväksi, jolloin virallisten rakennusten liput pidetään puolisalossa.

Huippuvuoret kuuluu Norjalle, mutta alueella asuu pääasiallisesti venäläisiä. Norja ja Venäjä allekirjoittivat 1920-luvulla Pariisissa sopimuksen, jonka perusteella Norjalla on alueella toimivalta, mutta maat jakavat Huippuvuorten luonnonvarat.

Pikkuyhtiöt perineet Aeroflotin huonon maineen

Entisen Neuvostoliiton lentoyhtiö Aeroflot pilkottiin viisi vuotta sitten pienempiin osiin ja entisen monopoliyhtiön sijaan alueella toimii nyt useita pieniä lentoyhtiöitä. Kaikkia niitä vaivaa rahan puute, joka taas on mm. aiheuttanut vakavia laiminlyöntejä turvallisuusohjeiden noudattamisessa.

Entisen Neuvostoliiton alueella liikennöiville, Aeroflotille kuuluneille koneille on sattunut useita onnettomuuksia, joissa on kuollut yhteensä yli 700 ihmistä. Edellinen suuri onnettomuus tapahtui viime joulukuussa, jolloin 20 vuotta vanha kone - myöskin Tupolev-154 - syöksyi maahan Itä-Siperiassa. Onnettomuudessa kuoli lähes sata ihmistä.

Aeroflotilla oli neuvostoaikana kyseenalainen maine, mutta alueen lentoturvallisuuden sanotaan muuttuneen sittemmin huonosta kestämättömäksi. Uusien yhtiöiden lennot ovat usein ylivarattuja ja turvamääräysten noudattaminen pääsääntöisesti puutteellista. Monet maat ovatkin varoittaneet kansalaisiaan matkustamasta entisen Neuvostoliiton alueen sisäisillä lennoilla.
(STT-NTB-Reuter-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.