Venäläiset oppikirjojen tekijät Mediazona-sivustolle: ”Tehtävämme on saada näyttämään kuin Ukrainaa ei olisi olemassa”

Venäläisistä koulukirjoista on poistettu Ukrainaan liittyviä mainintoja, kertoo riippumaton venäläismedia Mediazona.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Sivuston mukaan koulukirjoja julkaisevaa Prosveshcheniye-yhtiön työntekijöitä on käsketty poistamaan kaikista oppikirjoista ”sopimattomia” viittauksia Ukrainaan ja Kiovaan liittyen. Käsky oli tullut sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Mediazonan mukaan Ukrainaa käsittelevää tietoa on raavittu pois eri oppiaineiden kirjoista, kuten historian ja maantiedon kirjoista. Yhtiön johtajilta tulleen määräyksen mukaan viittaukset Ukrainasta tulisi supistaa minimiin. 

Asiasta kertovat Mediazonalle kolme nimettömänä pysyttelevää työntekijää.

Lähteiden mukaan koulukirjojen kirjoittajat ovat jo aiemmin joutuneet häivyttämään tietoja Ukrainasta aina lipun esittämistä myöten, mutta siitä huolimatta tietoja haluttiin entisestään vähentää hyökkäyksen alettua. 

– Meidän tehtävänämme on saada näyttämään ikään kuin Ukrainaa ei olisi olemassa. On erittäin ongelmallista, kun oppikirjasta ei löydy tietoa maasta. Lapsi kasvaa ilman mitään tietoa tästä maasta, jolloin heidän on helppo uskoa televisiota, työntekijä kertoo.

Toisen työntekijän mukaan kirjojen tekijät saavat kyllä sanoa, että neuvostoarmeija pelasti Kiovan, mutta maininta itsenäisestä Ukrainasta ei tule kyseeseenkään. 

Mitä Ukrainassa paljastuneista Venäjän julmuuksista seuraa? 10:04
Mitä Ukrainassa paljastuneista Venäjän julmuuksista seuraa? (5.4.2022)

Lue myös:

    Uusimmat