Venäjällä opettaja sanoo kritisoineensa Ukrainan sotaa ja oppilaiden nauhoittaneen puheet – nyt edessä on "tuskallinen" oikeudenkäynti

Venäläisopettajaa syytetään sodanvastaisista kommenteista, jotka hänen oppilaansa opettajan mukaan salaa äänittivät. Asiasta kertoo CNN.

Englantia opettava 45-vuotias Irina Gen piti urheilijoille tarkoitetussa huippukoulussa oppituntia Penzan kaupungissa, kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa nousi esille.

Oppilas kysyi Geniltä, miksi Venäjä ei saa osallistua Euroopan mestaruuskisoihin.

– Niin kauan kuin Venäjä ei käyttäydy sivistyneesti, niin tämä jatkuu ikuisuuden, opettajan kuullaan sanovan Telegramissa julkaistulla äänitteellä.

– He alkoivat pommittamaan Länsi-Ukrainaa ja haluavat päästä Kiovaan, syrjäyttää (Ukrainan presidentin Volodymyr) Zelenskyin ja hallituksen. Kyse on itsenäisestä valtiosta. Siellä on suvereeni hallitus, Gen jatkaa.

Tähän yksi oppilaista vastaa toteamalla, että "no, me emme tiedä kaikkia yksityiskohtia".

Opettaja Gen vaikuttaisi olevan samaa mieltä.

– Aivan! Te ette tiedä mitään. Itse asiassa te ette tiedä yhtään mitään. Meillä on totalitaarinen hallinto. Kaikenlaista toisinajattelua pidetään ajatusrikoksena. Meidät kaikki lähetetään vankilaan 15 vuodeksi, Gen totesi.

Gen todennäköisesti viittasi Venäjällä maaliskuussa käyttöön otettuun lakiin, jonka nojalla on mahdollista tuomita "väärää" tietoa armeijasta levittäville henkilöille vankilatuomio. Venäjä kieltää yhä käyvänsä sotaa Ukrainassa. Sen sijaan maa puhuu "sotilaallisesta erikoisoperaatiosta".

"Ei käynyt mielessäkään, että joku voisi vasikoida"

Opettajan ja oppilaiden välinen keskustelu taltioitiin maaliskuun 18. päivänä. Gen on sanonut CNN:n mukaan Radio Libertylle, että hän uskoo lasten vanhempien suostutelleen oppilaat tekemään nauhoituksen, jonka voisi myöhemmin luovuttaa viranomaisille.

Viranomaiset saapuivat koululle maaliskuun 23. päivä. He sanoivat Genin tehneen "suuren virheen", opettaja kertoi haastattelussa.

– Minulla ei käynyt mielessäkään, että joku voisi vasikoida opettajastaan tai kenestäkään muustakaan, Gen sanoi Radio Libertylle.

Gen erosi opettajan pestistään huhtikuun 1. päivänä. Venäjän viranomaiset tutkivat tapausta maan armeijaa koskevan "väärän tiedon" levittämisestä. CNN:n mukaan siitä voi seurata korkeintaan 10 vuoden vankilatuomio ja viiden miljoonan ruplan eli reilun 60 000 euron sakko.

Opettaja toivoo selviävänsä rahalla.

– Minua ehdottomasti odottaa tuskallinen oikeudenkäynti. Sitten tulee tuomio, joka määrittää sen, miten voin rakentaa elämäni uudelleen, Gen sanoi.

Venäjällä tuhansia mielenosoittajia on pidätetty hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. Lisäksi kymmenettuhannet eri alojen ammattilaiset ovat allekirjoittaneet avoimen kirjeen, jossa vaaditaan sodan lopettamista. Allekirjoittajien joukossa on muun muassa opettajia, taiteilijoita ja teknologia-alojen ammattilaisia.

MTV aavekylässä Ukrainassa – hylätyssä kenttäsairaalassa ehkä omien tappamia venäläisiä:"Eivät vieneet haavoittuneita mukanaan" 1:43
MTV aavekylässä Ukrainassa – hylätyssä kenttäsairaalassa ehkä omien tappamia venäläisiä: "Eivät vieneet haavoittuneita mukanaan"

Lue myös:

    Uusimmat