Mainos

Venäläinen hamstraa loppiaisena – asiakas saattaa ostaa kymmenenkin talvihaalaria

Loppiainen tuo Suomeen jälleen ennätysmäärän venäläisiä ostosmatkailijoita. Eniten venäläiset hankkivat Suomesta elintarvikkeita, mutta myös vaatteet ja muu käyttötavara on suosittua.

Etelä-Karjalan osuuskaupan johtaja Risto Punkkinen kertoo loppiaisen olevan merkittävä myyntipäivä juuri venäläisostajia ajatellen. Moni kauppa on hakenut poikkeuslupaa aukioloaikoihinsa juuri loppiaiseksi.

– Meillä kaupat, Prismat ja Sokokset, ovat poikkeusluvalla auki sunnuntaina iltayhdeksään asti. Tavalliseen sunnuntaihin verrattuna kauppa käy 50–60 prosenttia paremmin. Venäläiset käyttävät rahaa muun muassa ruokaostoksiin ja etenkin alennusmyyntituotteisiin, Punkkinen kertoo.

Venäläinen asiakas käyttäytyy Punkkisen mielestä niin arkena kuin pyhänäkin lähes samalla tavalla kuin suomalaisasiakas. Kaikkia tuotteita menee. Ainoastaan kova hamstraaminen on venäläisille ominaista.

– Venäläiset saattavat viedä kotiinsa jotakin tiettyä tuotetta useita kymmeniä kappaleita. Joku ostaa esimerkiksi lasten talvikenkiä 30 kappaletta ja joku toinen taas talvihaalareita 10 kappaletta. Tämä kertoo siitä, että venäläiset myös myyvät tuotteita rajan takana eteenpäin sukulaisilleen ja tuttavilleen. Näin he rahoittavat taas seuraavaa käyntikertaansa, Punkkinen tietää.

Tuotteita laidasta laitaan

Mitään yksittäistä tuotetta on Punkkisen mukaan mahdoton nimetä venäläisasiakkaan suosikiksi, vaan tavaroita ostetaan laidasta laitaan.

– Kaikkea menee – kahvia, lastenruokia, pienkodinkoneita, toppavaatteita ja talviurheiluvälineitä, Punkkinen luettelee.

Itäsuomalaisen Disa's Fish -myymäläketjun omistaja Martti Tepponen ylistää niin ikään loppiasen hyväksi myyntipäiväksi joulukuun kalasesongin ohessa.

– Venäläiset jatkavat sitä mukavasti vuoden vaihteessa ja nyt loppiaisena.

Loppiaisena venäläismatkailijat piipahtavat Tepposen mukaan etenkin elintarvikeliikkeissä, jotka sijaitsevat rajan tuntumassa Lappeenrannassa, Imatralla, Mustolassa ja Nuijamaalla. Venäläiset hamstraavat erilaisia kalatuotteita.

– Suosittuja ovat kylmäsavutuotteet, lämminsavutuotteet sekä tuore kala. Venäläiset ostavat paljon myös erilaisia mätituotteita, Tepponen kertoo.

Suomalainen laatu valttia

Disa's Fish myymäläketjun tuotteet jalostetaan sen omassa jalostuslaitoksessa Loviisassa. Venäläiset luottavat Tepposen mielestä etenkin suomalaisen elintarvikkeen laatuun.

– Venäläiset haluavat juuri suomalaisia elintarvikkeita, koska he luottavat niiden laatuun alkuperään. Tietenkin myös hinta-laatusuhde pitää olla kohdallaan.

Venäläiset ostavat myös muita elintarvikkeita Suomesta. Liha, maito, kahvi ja tee kelpaavat tuliaisiksi. Eniten vierailijoita tulee Suomeen Pietarin alueelta, mutta osa tulee myös Viipurin seudulta ja muutama Moskovasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.