Venäjän Zaharova ärähti heti "sotajengille" – länsihävittäjien toimitus Ukrainaan aloitettu

Nato-maat julkistivat keskiviikkona aloittaneensa odotettujen F-16-hävittäjien siirrot Ukrainalle.

Venäjä on tuoreeltaan kommentoinut Yhdysvaltojen ulkoministerin lausuntoa, jonka mukaan Nato-maat ovat aloittaneet F-16-hävittäjien siirtämisen Ukrainaan.

Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Marija Zaharovan mukaan suunnitelmat antaa F-16-hävittäjiä Ukrainalle osoittavat, että Yhdysvallat johtaa "sotajengiä", kertoo venäläinen uutistoimisto Tass uutistoimisto Reutersin mukaan.

Keskeinen osa Kremlin sotapropagandaa on väittää, että Venäjä sotii Ukrainassa koko Natoa vastaan.

Venäjä on pyrkinyt läpi sodan vaikuttamaan esimerkiksi ydinaseuhkailullaan siihen, mitä aseita länsimaat Ukrainalle toimittavat ja millä ehdoilla se saa niitä käyttää.

Kremlin usein karkeakin viestintä on ollut asiantuntijoiden mukaan sikäli tehokasta, että se on selvästi vaikuttanut siihen, millä aikataululla länsimaat ovat kehittyneempiä aseita Ukrainalle toimittaneet.

Esimerkiksi lupauksia hävittäjistä ja taistelupanssarivaunuista Ukraina sai vasta pitkällisen lobbauksen tuloksena.

Monille aseille on myös asetettu käyttörajoituksia. 

Kuluvan kevään ja alkukesän aikana niitä on löyhdytetty, mutta edelleenkään Ukrainan suurin tukija Yhdysvallat ei anna käyttää rajoittamattomasti antamiaan pitkän kantaman aseita Venäjän puolella.

Norjalta lisää hävittäjiä

Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin mukaan hävittäjiä siirretään parhaillaan Tanskasta ja Hollannista Ukrainaan. Asiasta kerrottiin Washingtonin Nato-huippukokouksen yhteydessä.

Blinkenin mukaan hävittäjät lentävät Ukrainan taivaalla jo tänä kesänä. Hävittäjiä ovat sitoutuneet lähettämään jatkossa myös Norja ja Belgia.

Norja kertoi aiemmin tänään lahjoittavansa Ukrainalle kuusi F-16-hävittäjää, kertoi Norjan pääministeri Jonas Gahr Stoere Naton kokouksessa norjalaislehti Verdens Gangin (VG) mukaan.

Norjan F-16-hävittäjien toimitusten Ukrainalle on määrä alkaa kuluvan vuoden aikana, pääministeri Stoere sanoi. Tarkempaa aikataulua hän ei antanut.

Ukrainalle luvattu jo yli 70 hävittäjää

Kesäkuuhun mennessä länsimaat olivat luvanneet Ukrainalle yhteensä 65 F-16-hävittäjää. Norjan lahjoituksen myötä Ukrainalle luvattujen F-16-hävittäjien kokonaismäärä on siis 71.

Ensimmäisten F-16-koneiden uskotaan saapuvan Ukrainaan heinäkuun aikana. Varmuutta tästä ei kuitenkaan ole. Tiedossa ei myöskään ole, millainen määrä koneita ensimmäisessä erässä saapuu.

Kesäkuussa yhdysvaltalainen Politico-lehti uutisoi Ukrainan olevan turhautunut F-16-hävittäjälentäjien hitaaseen kouluttamiseen.

Ukrainan viranomaiset ovat painostaneet sekä Yhdysvaltoja että muita maita, jotta ne ottaisivat lisää lentäjiä koulutukseen. Ukrainan mukaan nykyisellä tahdilla maalla ei ole riittävästi lentäjiä F-16-koneille.

Ukrainan mukaan sillä olisi 30 lentäjää, jotka olisivat heti valmiina lähtemään koulutukseen, mutta koulutuspaikkoja ei ole. 

Yhdysvallat on Politicon lähteiden mukaan ilmoittanut, että se ei pysty ottamaan kerralla enempää kuin 12 koulutettavaa, koska maa on tehnyt koulutussopimuksia muidenkin tahojen kanssa, eikä paikkoja ole riittävästi.

"Aikamoinen päänsärky"

Ukrainalla on akuutti tarve ilmatorjunnan lisäämiseen ja parantamiseen, kuten eilen lastensairaalaan osunut Venäjän hyökkäys jälleen osoitti. Venäjä on pystynyt käyttämään kuluvan vuoden aikana ilmavoimiaan tehokkaammin Ukrainan ilmapuolustuksen heikentymisen vuoksi. 

Keväällä Ilmavoimien entinen komentaja, nykyinen kansanedustaja Jarmo Lindberg (kok.) kertoi MTV Uutisille hävittäjien olevan nopeutensa vuoksi kriittinen osa erityisesti suurikokoisten maiden ilmapuolustusta.

– Ukraina on Ranskan kokoinen valtio. Suomikin on pinta-altaan suuri. Jos haluaa näiden kokoisissa valtioissa uhata nopeasti eri alueita, on hyvä, jos lavetti kulkee 15 kilometriä minuutissa ja ampuu projektiileja, joiden kantama on yli 200 kilometriä, Lindberg sanoi.

– Se on sellainen uhka, että koska tahansa, mihin tahansa harpilla piirretylle alueelle voi tulla isku. Se on aikamoinen päänsärky, hän jatkoi.

Lisää Lindbergin ajatuksia modernista ilmasodasta voi lukea alla olevista jutuista.

Lue myös:

    Uusimmat