Kommentti: Venäjä bluffaa, koska pelkää – Putin uhkailee nyt suoraan Euroopan pieniä maita

Venäjän armeija on menettämässä merkittävän sotaetunsa ja presidentti Putinin puheista voi päätellä sen kirpaisevan Kremliä, kirjoittaa Ukrainan sotaa seuraava MTV Uutisten toimittaja Jouko Luhtala.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on, jälleen kerran, uhkaillut Eurooppaa. Nyt maaleina ovat erityisesti "pienet ja tiheään asutut valtiot", joille Putin uhkasi tulevan ankaria seuraamuksia Ukrainan sotaan sekaantumisesta.

Ajankohta ei ollut sattumaa ja se kävi selväksi myös Putinin sanoista. Jos Ukraina iskee länsiaseilla Venäjälle, kantavat länsimaat siitä Kremlin pomon mielestä vastuun.

Putinin lausunnon motiivi on selvä.

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan puolustusliiton jäsenien olisi syytä harkita uudelleen, voisiko lahja-aseilla hyökätä myös Venäjälle. EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell on samaa mieltä.

Ukrainan suurin tukija Yhdysvallat ei ole ainakaan vielä antanut lupaa aseiden rajoittamattomaan käyttöön.

Sen sijaan ainakin Ranskan, Hollannin, Ruotsin ja Viron johdosta on viestitetty, että aseita voi tavalla tai toisella käyttää myös Venäjän rajojen sisällä. Presidentti Alexander Stubb ei näe aseiden käytössä Venäjän rajojen sisällä "mitään sen suurempaa ongelmaa".

Bluffi on toiminut

Putinin ja Kremlin uhkaus kovista seuraamuksista on bluffi ja se on syytä sivuuttaa.

Venäjän bluffi on ollut tähän asti tehokas. Se on onnistunut viivyttämään isoa osaa lännen asetoimituksista Ukrainalle puhumalla eskalaatiosta, vastatoimista ja vilauttamalla pelättyä ydinasekorttiaan.

Ja kyse on ollut nimenomaan bluffista. Leopard-taistelupanssarivaunujen ja ATACMS-ohjuksien lisääminen Kiovan arsenaaliin ei ole johtanut aseellisiin kostotoimiin länttä vastaan tai sodan laajentamiseen Ukrainassa.

Jos Venäjä laajentaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa ja syyttää siitä länttä, on kyse vain näppärästä tekosyystä, kuten tähänkin asti. Todellisuudessa Venäjä kyllä laajentaisi hyökkäystään entisestään, jos sillä olisi siihen helposti kykyä. Ydinaseiden käyttö ei ole realistinen vaihtoehto.

Ei sovi unohtaa, että Venäjän alkuperäinen tavoite oli Ukrainan valloitus ja poliittisen johdon vaihtaminen. Siitä on yhtä valtiota vastaan käytävää hyökkäyssotaa aika vaikea laajentaa.

Todellisuudessa länsiaseiden käytön salliminen Venäjän kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä ei edes laajenna sotaa. Se tasoittaa sodan pelikenttää ja lisää Ukrainan mahdollisuuksia.

Ukraina on nimittäin tähänkin asti hyökännyt Venäjälle. Sen se on tiettävästi tehnyt tiukasti omilla aseillaan, etunenässä lennokeilla.

Tragikoominen lännen aseteatteri

Ukraina on pyrkinyt pitämään tiukasti kiinni länsimaiden antamista reunaehdoista, koska sillä ei ole muita vaihtoehtoja. Ukraina ei yksinkertaisesti pysty puolustautumaan nykyisen kaltaisesti ilman länsiaseita.

Jälkikäteen tarkasteltuna lännen pyörittämä aseteatteri on ollut tragikomedia. Panssarikalustoa ei aluksi annettu, koska ne olivat "hyökkäysaseita". Jako hyökkääviin ja puolustaviin aseisiin on äärimmäisen keinotekoinen.

Näytelmän jatko-osissa on pohdittu pitkän kantaman ohjusten ja hävittäjien lahjoittamista. Joka kerta kuvio on toistanut itseään. Länsi sanoo ei, sitten pohtii, epäröi ja lopulta antaa aseet. Sitä ennen Venäjä ehtii tappaa, tuhota ja edetä. 

Virossa vieraillessaan presidentti Stubb summasi Ukrainan tukemisen osuvasti: "Me jollain tapaa laahaamme koko ajan pikkaisen perässä".

Toisinaan länsi, ei siis vain Venäjä, on heristellyt sormiaan silloinkin, kun Ukraina on iskenyt Venäjälle omilla aseillaan. Näin kävi, kun Ukraina iski venäläisiä öljynjalostamoita vastaan. Pelko öljyn hinnan noususta ei Yhdysvaltoja miellyttänyt.

Venäjän armeija on käyttänyt etuaan armotta hyväksi. Kun venäläisjoukot toukokuussa ylittivät rajan Pohjois-Ukrainassa ja hyökkäsivät Harkovan alueelle, tulitti tykistö Venäjän puolelta.

Ei käy kateeksi ukrainalaista komentajaa, joka etsii vastatykistöpatteria, jolla ei ole käytössään länsiaseita, jotta joku voisi ampua juuri ja juuri rajan toiselle puolelle parkkeerattua venäläistykistöä.

Nyt Venäjän armeija on menettämässä tämän edun ja Putinin puheista voi päätellä sen kirpaisevan Kremliä.

Lue myös:

    Uusimmat